/ БТА
Срещата изглежда странна, предвид това колко остри бяха отношенията и са между ГЕРБ и “Продължаваме промяната“.

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира от Русе предстоящите разговори между двете партии. „Да видим какво ще излезе от нея. Дали това е първа крачка за правителство, дали е просто ПР, за да може, ако не се стигне до правителство, да се търси вина в някой друг“, каза още тя.

По думите ѝ от левицата в този момент прилагат по-различен подход.

Атанасова: От ПП очакваме да постигнем консенсус кое е изпълнимо и кое не

„Обикновено сте чували почти всички депутати да казват “Да чуем хората, говорим от името на хората“ - ние тръгнахме на обиколки из страната. Русе ни е третата област, бяхме в Смолян и Сливен, именно затова - да усетим и да видим хората какво казват“, обясни тя. По думите на Нинова хората почти навсякъде призовават за едно и също. "Овладейте цените и ни увеличете доходите. И ето това ще бъде нашето поведение в парламента. Ние вече започнахме разговорите с другите партии за бюджета“, посочи лидерът на БСП.

Нинова припомни част от исканията на левицата - таван на цените, две тарифи за плащане на електроенергията, минимална работна заплата - 850 лв., майчинството да следва минималната заплата. За децата за има безплатни лекарства и учебници и младите до 26 г. да бъдат освободени от плащане на данък върху доходите. „Тоест съсредоточаваме се върху децата, младите и работещите, особено работещите-бедни - 500 000 души работят на минимална работна заплата. За пенсионерите също - преизчисляване на пенсиите“, обобщи тя.

Гюров: Правителство на малцинството ще предложим с втория мандат

Корнелия Нинова потвърди позицията на БСП, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. „Когато отиде при втория - “Продължаваме промяната“, и ако ни поканят, ще се отзовем на разговори. За третия мандат ще разсъждаваме, когато бъде връчен“, обясни лидерът на левицата