Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / darikradio.bg
Корнелия Нинова и БСП
95720
Корнелия Нинова и БСП
  • Корнелия Нинова и БСП
Лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко Борисов с предложение за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г., която да се случи до края на годината. Това съобщи на пресконференция Нинова.
 
Тя каза, че е била упълномощена да разговаря с Борисов от онкоболните и пациентските организации, които са протестирали срещи мораториума за нови лекарства. След това ѝ се е обадил председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

НС отхвърли ветото на Радев

Нинова съобщи, че за да спестят цялата процедура за минаване през Министерския съвет, от БСП събират подписи за поправка в бюджета на НЗОК и ще я внесат в парламента до края на деня. Става въпрос за един текст, да отпадне параграф 6 от бюджета и нищо повече, обясни тя.
 
Държавният бюджет е задължение само на Министерския съвет, с бюджета на Касата не е така. Обърнах се към Борисов - нека не работят на инат, очевидно това, което направиха е голяма грешка“, коментира Нинова.

Пациентски организации подкрепят създаването на комисия по казуса с новите молекули
 
„Декларирам от името на ПГ на "БСП за България", че сме готови на извънредни заседания, нощни заседания, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на Здравната каса“, посочи Нинова. Тя отбеляза, че са готови да работят и между празниците.

Радев: Когато става въпрос за човещина, политиците трябва да излязат от партийната си кожа (ВИДЕО)
 
Лидерът на БСП посочи, че според пациентите е неприемливо да бъде заобиколена една забрана в закона с комисия, а единственият легитимен начин за излизане от ситуацията е да се направи спешна актуализация. Тя отбеляза, че Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. е обнародван днес и ще е прецедент веднага да се направи актуализация, но по думите й това е единственият начин тези хора да не останат от 1 януари необгрижени. Пациентите са изчислили, че, ако тази комисия заседава един път седмично, ще трябва да гледа 170 случая на заседание, каза Нинова. Според нея това няма да реши проблема, а ще го задълбочи.
 
Ако предложението за актуализация не се приеме, БСП ще пусне жалба до Конституционния съд, но това е бавен процес, а от 1 януари бюджетът влиза в сила и хората остават без лекарства, коментира Нинова.

Здравният министър заговори за смекчаване на мораториума
 
Решението на ПГ на ГЕРБ дали да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК за догодина в частта му, свързана с мораториума върху новите молекули, ще бъде взето утре. Това потвърдиха за БТА от партията. От там уточниха, че днес се провеждат серия от разговори между ръководството на групата и ръководствата на парламентарните комисии, имащи отношение към казуса.
БТА