Подкрепям промяната в броя на народните представители и въвеждането на института за индивидуалната конституционна жалба, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на NOVA.

„Въпросът с промените в Конституцията и дебатът вече е факт и той тече с пълна сила. Рестарт е необходим и Бойко Борисов даде ясна оценка за това и нека видим кои ще са неговите последователи. За мен реалистични промени са необходими. Един основен закон, какъвто е Конституцията, не бива да бъде статичен и трябва да бъде променян. Аз подкрепям промяната в броя на народните представители и въвеждането на института за индивидуалната конституционна жалба“, посочи Николова.

„Има и плюсове и минуси проектът за нова Конституция. Всички промени, които са на дневен ред, ще бъдат обсъждани и гласувани. Нека да видим какви ще бъдат политическите послания и примерите, които ще бъдат поставени на масата. През годините много пъти се говореше за промени в Конституцията, но нищо реално не видяхме, никаква конкретика. По време на дебата ще бъдат чути различни мнения и практики. Сега е моментът да видим какви решения предлагат политиците“, заяви тя.

„Въпросът е кой имаше смелостта да предложи тези промени. В случая премиерът Борисов даде старт на тези промени. Те са наложителни, защото трябва да отговорим на нуждите на обществото. Младите хора и гражданското общество искат промени. Нека всеки да изкаже своите визии за тези промени. Това е въпрос на задоволяване на потребностите на обществото. Трябва да гледаме нуждите и вижданията на обществото. Явно времето е дошло“, посочи Николова.

„В момента всички политици и политически лидери имат възможност да представят своите предложения. В условията на диалог и консенсус ще бъдат изработени най-правилните мерки и виждания по отношение на новите нормативни промени. Считам, че тъй като дебатът вече е налице, ще се даде ясно послание до какво ще се стигне. Премиерът каза ясно своето послание към гражданите. Ако не се стигне до свикването на ВНС, решението е на правителството и трябва да гледаме обединението и това, че проблемите, които са на дневен ред, трябва да бъдат решавани. Правителството даде ясна заявка за това. Трябва да мислим на първо място за обществото и за гражданите. Всички решения трябва да бъдат обмисляни, защото потърпевшо ще бъде обществото“, каза още Николова.

Категорично осъждам сблъсъците и изправянето на граждани срещу граждани. Това ли заслужават нашите деца – сълзите в очите на тези две деца в колата не трогнаха ли обществото? Това ли е гражданското общество? Полицията свърши своята работа и смятам, че това противоправно действие ще бъде наказано. Не считам, че нашите деца трябва да бъдат свидетели на такива неща и че това е демокрацията“, допълни тя.