/ Министерство на туризма
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща на Летище Бургас с Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, и с представители на мениджмънта на аеропорта.

В дискусията участваха кметът на община Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

"Двете ни морски летища са вратата към българския туризъм не само в летните месеци, но през четирите сезона, и за всички нас е важно да продължим да обединяваме усилията си за превръщане на страната ни в целогодишно място за посещения и пътувания въпреки тежката ситуация, в която се намираме", заяви вицепремиерът.

И допълни, че в момента е необходимо да съсредоточим усилията си върху превръщането на България в стабилна дестинация, в която сигурността и безопасността на хората са поставени на първо място. "Защото съвременният турист търси именно това и ние трябва да гарантираме неговото спокойствие", категорична бе тя.

Вицепремиерът коментира още, че животът и навиците на хората са се променили само в рамките на няколко месеца, а това несъмнено води и до промяна в начина им на пътуване и придвижване. Много от бъдещите тенденции не са някаква новост, те са съществували и досега, но пандемията ще тласне напред развитието им.

"Така например се очаква все повече да се търси възможността организирането на пътуването да бъде почти или изцяло безконтактно и трансферите да се организират не групово, а индивидуално. Въпреки това обаче - държава, местна власт и бизнес, трябва да сме гъвкави и бързи, за да можем да отговорим на всички очаквания и новости в бранша ни", уточни още тя.

Г-н Франк Кванте благодари на министъра за възможността да бъде проведена днешната среща и поздрави местната власт за усилията, които полага за развитие на града. По думите му, Бургас е град на бъдещето.

"Започваме да работим по инфраструктурни проекти в града, уточни още той. За нас е много важно всички служители на летищата да бъдат ваксинирани, което ще бъде предпазна мярка както за пътуващите, така и за заетите в тази сфера", заключи г-н Кванте.

В тази връзка министър Николова коментира, че здравните власти взимат решенията, когато става въпрос за влизане на чужденци в страната. "Ваксинацията е надеждата, която крепи света за съживяване на туристическия сектор", уточни още тя.

По време на срещата бе обсъдена и темата относно визовия режим за гражданите на Русия и Израел. Министър Николова инспектира летището в Бургас, като лично се увери в спазването на всички противоепидемични мерки.

На място тя установи, че на летището са въведени всички утвърдени норми за работа, които гарантират сигурността и безопасността  на всички пристигащи и заминаващи.

Впечатлена съм от всички мерки, които сте въвели. Това ще допринесе за насърчаване на пътникопотока към Бургас, който е приоритетна дестинация, заключи вицепремиерът. Трябва да даваме гаранция на пътниците, че мерките, взети от българското правителство, се спазват безусловно.