/ Министерство на туризма
Тя коментира, че предстои да се открие туристическо представителство във Варшава
"6 400 чартърни полета се очаква това лято да пристигнат на Летище Бургас. Нашата цел е да наложим България като целогодишна туристическа дестинация, а област Бургас дава възможност за различни нишови туристически пътувания".

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Бургас. И допълни, че заедно с местната власт още от септември миналата година се работи за Лято 2021, съобщиха от Министерство на туризма.

Николова: Двете ни морски летища са вратата към българския туризъм

Министър Николова коментира, че предстои да се открие туристическо представителство във Варшава. "Амбицията ни е да привлечем повече туристи от Полша. Надявам се да открием такива приоритетни представителства и в други държави", поясни още тя.

Министърът каза, че по искане на бранша Министерството на туризма изготви специализирана рекламна кампания за руския и немския пазар. "Ние имаме много заявки от Русия, включително и от собствениците на имоти", поясни тя. 

По думите й, в момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%. Вицепремиерът съобщи още, че над 4,5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване у нас през 2020 година.

От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн., показват данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Надявам се, че изпълнената с изпитания и предизвикателна 2020 година ще остане в миналото, като от нея ще запазим само натрупания опит и важните изводи, които да ни помагат да продължим дейността си напред, уточни тя.

Министър Николова добави, че през миналата година са регистрирани над 400 хил. румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хил. На трето място по брой посетители се нарежда Полша с над 85 хил. туристи.

Водещите 10 дестинации у нас за цялата минала година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив.  Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лева по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината.

"Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 милиарда лева за цялата година, като все още предстои да бъде публикувана окончателната статистика", поясни министър Николова.

Относно област Бургас вицепремиерът коментира, че малко под 1,1 млн. са пренощували в места за настаняване през 2020 г. по данни от ЕСТИ. От тях над 750 хиляди са българи, повече от 123 хиляди са румънски граждани, над 55 хиляди са полските гости. Посетителите от Германия са над 33 хиляди, чешките и украинските туристи са съответно повече от 26 хиляди и над 21 хиляди.

По време на брифинга г-н Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, поясни пред представителите  на медиите, че летищата в Бургас и Варна са готови.

Очакваме само туристите да вземат своето решение. Искаме да покажем на всички, че ние заедно работим, и да покажем на света, че България е сигурна дестинация.