Цялата изпълнителна власт е ангажирана, за да осигури нормалното отопление в обществения сектор, увери служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Здравните власти обявиха как ще започне учебната година

"Смятам, че ще се намерят решения в съответствие със законодателството, така че да не се стигне дотам да се прекъсва учебния процес", заяви той.  "Не се обсъжда идеята за намаляване на минималните температури в класните стаи", каза от своя страна здравният министър Асен Меджидиев, който заедно със Сашо Пенов представи проект за въвеждане на телемедицина в столичното 55 Средно училище.
 
Министър Пенов коментира въпроса с високите сметки за отопление на училищата и готовността на просветното министерство да окаже подкрепа. Той обясни, че във всички 2347 училища ситуацията е различна и не може да се говори предварително за прилагане на една конкеретна мярка. По думите му мярката зависи от конкретния казус.

"Имаме анализ, колко училища с какъв вид гориво се отопляват. Оттук нататък ще се правят разчети в рамките на закона и след конкретен анализ на нуждите на всяко училище, ще се правят разчети как може да се осигури присъствено обучение", разясни той.

От 15 септември: Въвеждат нови COVID мерки за градини и училища

"Още с началото на служебното правителство това, което общо заявихме с министъра на здравеопазването, е за максимално присъствие в училище предвид евентуална COVID криза, а от друга страна - във връзка с отоплението", посочи просветният министър.
БТА