Неуспяла съдебна инспекторка се пенсионира с почести и 20 заплати
Неуспяла съдебна инспекторка се пенсионира с почести и 20 заплати / снимка: БГНЕС, архив

Неуспялата кандидатка за главен съдебен инспектор Веселина Тенева днес напусна съдебната система с награда „Личен почетен знак - сребърен” и бонус от 20 заплати, т.е. с близо 90 000 лв. по-богата, съобщава в. „Труд”.

Тенева бе предложена за шеф на инспектората от Мая Манолова (БСП) и Четин Казак (ДПС), но кандидатурата й бе оттеглена от тях, след като лидерът на РЗС Яне Янев даде на Бойко Борисов скандални материали за съдийката.

Вчера Висшият съдебен съвет, който гласува пенсионирането на Тенева, за втори път я оневини, за това че е решила дело, в което участват близки на мъжа й и за техни сделки с имоти. Шефът на Върховния административен съд Георги Колев дори я предложи за най-високата награда в системата „Личен почетен знак - златен”.

Междувременно правосъдният министър Зинаида Златанова призова съдиите да не спират да търсят кандидат за инспектор.

Крайният срок приет от парламентарната правна комисия за внасяне на нови номинации за главен съдебен инспектор е 2 април, което означава, че ако този път всичко премине плавно и без скандали новият титуляр на поста ще може да бъде избран преди ваканцията на депутатите.