Непочистено речно корито довело до бедствието в Дъбене
Непочистено речно корито довело до бедствието в Дъбене / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Областният управител Здравко Димитров пред Деляна Михнева
53171
Областният управител Здравко Димитров пред Деляна Михнева
  • Областният управител Здравко Димитров пред Деляна Михнева

Прелял напоителен канал, заради непочистеното корито на река Мъртвица, е причината за наводнението в карловското село Дъбене, съобщи за Дарик областният управител Здравко Димитров.

„Оказа се, че тук е най-ниското място на Карловското поле и тук е водосбора от всички населени места, минава един канал, който е прелял и е наводнил къщите”, обясни Димитров. Преди десетина дни Областна администрация е проверявала язовирите, заяви още той и уточни, че трябва да се почисти коритото. „Не веднъж сме казвали коритата на реките, под мостовете да се почисти”, каза той. По думите му за това отговарят от „Напоителни системи”, а в населеното място кметът.

В селото тази сутрин пристигнаха и министрите на вътрешните работи и земеделието Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, както и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов увери, че заедно с местната власт и всички компетентни органи, които имат отношение, ще бъдат максимално координирани. „Основата ни задача е да помогнем на хората в беда”, подчерта Цветанов. Обстановката в селото постепенно се нормализира. Пострадалите ще получат обезщетение.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че удавените животни са малко. На място вече са пристигнали екипи на областните дирекции „Земеделие”, които ще опишат наводнените земеделски площи. Ще се направи дезинфекция, ще бъде изследвана и водата, успокои Найденов. „Нормални са нещата, а вчера малко се преекспонираха, създаде се излишна психоза”, обясни още той.

Няма жертви и пострадали хора в Дъбене. Цяла нощ са работили дежурни екипи и ситуацията е овладяна. От наводнените къщи, при които е имало опасност са изведени 13 души, които веднага след това са настанени при близки. Два гаража са срутени изцяло.

Създаде се неправомерно напрежение. Няма приток на вода откъм язовир „Сопот” към село Дъбене. Всичката вода, която се е изляла, е от дъжда и от масивите скатна вода, каза тази сутрин пред БНТ кметът на наводненото село Вълко Шойлеков. Над селото са се излели 104 л/кв.м.

От кризисния щаб в Карлово потвърдиха, че няма скъсана стена на язовир. Причината е голямото количество дъжд, излял се в района и напоителният канал е прелял за кратко време. Залята е югозападната част на Дъбене. Наводнени са посевите северозападно от селото.

Четири пожарни автомобила продължават да отводняват. Няма проблеми с пътища и жп прелезите. Екипи на ЕВН-България работят по отстраняване на авариите.

Пороен дъжд наводни къщи и дворове в село Дъбене, Карловско, вчера. Има и срутени постройки. В резултат на проливните дъждове в районите на Карлово и Сопот вчера започна да прелива язовир „Сопот”. В село Дъбене незабавно бяха изпратени екипи на ГДПБЗН от Карлово, Сопот и Хисаря. Няма пострадали хора. Първата спасителна операция в село Дъбене бе за извеждането на две деца - на 2 и на 6 години от втория етаж на наводнена къща. От наводнените къщи бяха изведени общо 14 души - деца и възрастни.