/ ThinkStock/Getty Images
Нефролог предупреди да се внимава с приема на медикаменти
94764
Нефролог предупреди да се внимава с приема на медикаменти
  • Нефролог предупреди да се внимава с приема на медикаменти
Неконтролируемият прием на болкоуспокояващи и лекарства за понижение на температурата, които влизат в графата нестероидни противовъзпалителни средства, води до тежки изменения в бъбреците. Съществува дори билка за отслабване, една от съставките на която скъсява живота на бъбрека. За това информира пред Дарик един от най-добрите нефролози в България доц. Валентин Лазаров.

Той припомни, че предлагането на пазара е огромно и призова да бъдем много внимателни при приема на медикаменти.

Нефролог: Не прекалявайте с водата

"Трябва да се знае, че напоследък се появява дори, ако щете, нов вид патология, особено при младите. Употребата на медикаменти, неконтролируемият прием на аминокиселини и различни препарати с цел бодибилдинг води до поява на сериозни увреждания, ако нещата не са правилно дозирани, ако не са в правилна употреба", каза доц Лазаров.

Изключително неприятно впечатление на нефролозите прави рекламата на нестероидни противовъзпалителни средства. Голяма част от тях са достъпни без рецепта, напомни специалистът.

Вредно е да пием по литър фреш на ден

"Нестероидните противовъзпалителни средства, ако се приемат системно и продължително, водят до тежки изменения на бъбреците, засягат тежко интерстициума на бъбреците, а той е отговорен за бъбречната преживяемост. Така че трябва да се внимава с приема на медикаментите", каза доц. Лазаров.

"Още един интересен момент - не съм против медикаментите за отслабване, но вече в учебниците се описва засягане на бъбреците от прием на билка за отслабване, една от съставките на която предизвиква тежки хронични изменения на бъбрека", коментира той.

Не лекувайте простудните заболявания с антибиотици, съветват специалисти

Предлагането е огромно, но човек трябва да бъде много внимателен и принципно при нуждата от едно системно продължително лечение с даден медикамент трябва да се има предвид, че би могло да води до засягане на бъбреците, обясни още той.