Не връщат „арестуваните картини на Игор Марковски
Не връщат „арестуваните картини на Игор Марковски / БГНЕС, архив
Не връщат „арестуваните" картини на Игор Марковски
35676
Не връщат „арестуваните" картини на Игор Марковски
Позицията на Тодор Чобанов
Не връщат „арестуваните" картини на Игор Марковски
Позицията на Тодор Чобанов
  • Не връщат „арестуваните" картини на Игор Марковски
  • Позицията на Тодор Чобанов
  • Не връщат „арестуваните" картини на Игор Марковски
  • Позицията на Тодор Чобанов

Министерството на културата все още не е върнало част от картините, които бяха иззети при полицейска операция в края на месец май по време на търг в столичен хотел. Това съобщи пред журналисти един от собствениците на аукционната къща „Аполон и Меркурий", която организира търга, журналистът Игор Марковски. Взети за експертиза бяха 92 платна, но официално собствениците на аукциона не са получили резултатите.

По непотвърдена информация експертизата на картините не е установила нарушения на българското законодателство, обясни Игор Марковски: „На нас никой нищо не ни каза, но се прави едно постановление и искат да се направи експертиза на картините. Такава експертиза до този момент ние не сме виждали дали тя е направена. Твърди се, че тя е готова. В тази експертиза е доказано с пълно болшинство, че няма нито една културна ценност, че няма нито един фалшификат".

Марковски не скри, че е възможно акцията срещу него да има политически елемент: „До нас достигат различни информации и слухове и ни казват: „абе вие не разбрахте ли най-накрая на кого пречите"?! Наистина не знам на кого преча. Други ми казват, че не съм се отчел където трябва".

Пред Дарик от Министерство на културата подчертаха, че не те са институцията, която изземва и връща картини. "Нека г-н Марковски и г-н Фицов да си прочетат законите на страната и да не бъркат Министерство на културата с МВР", посъветва собствениците на "Аполон и Меркурий" заместник-министърът на културата Тодор Чобанов. "Няма как ние да върнем нещо, което е прибрано в рамките на едно дознание, което се води от съвсем друга администрация", обясни Чобанов пред Дарик. На въпрос какво знае за експертизите на иззетите картини, дали те са готови и какво сочат резултатите заместник-министърът на културата каза: "Този въпрос трябва да го отправите към дознателите и прокурорите. По НПК, това е кодексът, който контролира тази дейност, ние нямаме право да правим коментари по това дело. Тоест аз не искам да нарушавам закона като коментирам една експертиза, която е от компетентността на МВР и прокуратурата".

По време на пресконференцията на "Аполон и Меркурий" съдружникът на Марковски Димитър Фицов разкри още, че в регионални галерии и музеи в страната се подменят оригинални картини с фалшификати.

„В музея в Нови пазар висят 27 - може би бъркам точната цифра, ксерокопия на оригинални произведения", каза Фицов.

Според него Министерството на културата е косвен съучастник в престъпленията, защото почти никъде не е направена инвентаризация на картини в различните музеи и галерии в страната.

Ето как заместник-министърът на културата Тодор Чобанов отговори на тези твърдения: "За музея в Нови пазар от повече от една година има образувано дело. И ние вече няколко пъти сме пращали различни материали в прокуратурата. Искам нещо много дебело да подчертая, защото се спекулира по темата. Г-н Фицов обвинява в нещо министерството при условие, че той явно не знае, че това са общински културни институти, които са на подчинение на съответните кметове. Вината в България е индивидуална, тоест, ако някой някъде прави нещо лошо, в момента, в който се установи неговата вина, си има механизъм, по който тази вина се доказва и лицето се наказва. Ако г-н Фицов знае някъде да се извършват нарушения, той като гражданин е длъжен да съобщи по съответния ред. Не с пресконференция, а с писмо до компетентната администрация. Това в случая сме ние", обясни Чобанов.

Заместникът на Вежди Рашидов определи още пред Дарик твърденията на Димитър Фицов като "безотговорни". „Думата "безотговорен" е мека, но заради позицията, в която се намирам, не мога да дам експертното си становище по тези твърдения", каза Тодор Чобанов, според когото казаното от собствениците на "Аполон и Меркурий" не е вярно и чрез него те правят целенасочен опит за подвеждане на българската общественост.