Не е спирана процедурата по договаряне на лекарства
Не е спирана процедурата по договаряне на лекарства / netinfo
Процедурата по договарянето на лекарства, медицински изделия и храни не е прекъсвана, твърдят от Българския лекарски съюз. От съсловната организация обаче настояват да получат приложенията към протоколите от заседанията на комисията по договарянето на лекарствата.

На две пресконференции с близо седмица разлика от Националната здравноосигурителна каса и от Лекарския съюз представиха позициите си по повод договарянето.

От НЗОК недоумяваха защо членовете на комисиите по договарянето от страна на съсловната организация на лекарите не присъстват на заседанията и така блокират договарянето. От БЛС пък заявиха, че договарянето не е спирало, но настояват да имат приложенията към протоколите, преди да ги подпишат, тъй като в тях е описана цялата документацията на фармацевтичната фирма, с която се кандидатства за процедурата по договарянето.

Няма пречка да бъде подменена тази документация, казаха още от БЛС, уточнявайки, че не е ясно защо тя се съхранява в сградата на НЗОК. Според съсловната организация няма прозрачност в процедурата по договарянето на лекарства, медицински изделия и диетични храни.

От Националната здравноосигурителна каса пък показаха писмо от преди ден, с което уведомяват членовете на комисиите по договарянето от страна на Лекарския съюз, че могат в удобно време всеки ден да се запознаят със съдържанието на протоколите и техните приложения. Според резултатите от това договаряне, Здравната каса съставя реимбурсния си списък за следващата година. В него са лекарствата, които касата плаща напълно или частично.