Не е ясно кога ще отпаднат визите за САЩ за българи
Не е ясно кога ще отпаднат визите за САЩ за българи / netinfo
Нито министърът на външните работи Ивайло Калфин, нито помощник-държавният секретар на САЩ по вътрешната сигурност Ричард Барт се ангажираха със срок, в който ще отпаднат визите за български граждани.

„Това не е копче, което можем да завъртим, а една много сложна програма”, подчерта Ричарт Барт след срещата си с Ивайло Калфин. Американският дипломат обвърза отпадането на визите за САЩ с разследванията на престъпленията у нас и влезлите в сила присъди.

Има редица действия, които трябва да бъдат изпълнени и от българска, и от американска страна, заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин. Барт изброи част от критериите, които трябва да бъдат покрити преди визите за САЩ да бъдат премахнати.

„Ефективно и благонадеждно правосъдие, особено срещу тероризма, организираната престъпност, прането на пари, трафикът на хора и наркотици. Вярваме, че има начин да започнем да обменяме информация, която ще увеличи сигурността и на двете страни. Трябва да видим резултати, да видим, че престъпниците не само се разследват, но и осъждат. Присъди срещу престъпниците трябва да има и в двете страни – и в България, и в САЩ”, каза Барт.

Ричард Барт прогнозира, че вероятно след няколко месеца процента на отказ на американски визи за български граждани ще падне под 10%, каквото е изискването.

Според Ивайло Калфин процесът на премахването на визите не е кратък, но за нас било важно да се движим, без да изоставаме. Това, което зависи от българските институции ще бъде свършено в максимално кратки срокове, обеща Калфин.