НДСВ: Очакваме непартийно, некорпоративно и конструктивно управление
НДСВ: Очакваме непартийно, некорпоративно и конструктивно управление / Sofia Photo Agency, архив

Социалното напрежение няма да спре нито по време на служебния кабинет, нито по време на следващото правителство, прогнозира председателят на НДСВ Христина Христова.

Днес се проведе извънредно заседание на Политическия съвет на НДСВ.

Една от най-големите грешки на правителството на Бойко Борисов беше, че не съумя да използва бюджета за стимулиране на икономиката, каза още Христова. Затова на изборите трябва да се търси сътрудничество за силна алтернатива на статуквото, подчерта тя.

Членовете на Политическия съвет на НДСВ излязоха и с позиция по повод сформирания от президента служебен кабинет.

Ето и пълния текст на позицията:

"Добре дошъл на Служебния кабинет в дълбоката икономическа, социална и политическа криза. Следва въпросът: Какво да прави служебният кабинет? Отговорът на НДСВ е, че след като ГЕРБ и Народното събрание не искаха да чуят хората, поне това правителство е длъжно да се вслуша в разумните и възможните им искания като: изнесе публично информация за състоянието на хазната, фискалния резерв и валутния борд с дата 13 март т.г. и повтори отчета в края на мандата си; изнесе публична информация за всички големи обществени поръчки, договори и заеми, които ГЕРБ е оставила в наследство, както и за състоянието на пенсионния и здравния фонд; информира обществото за опасности от загуба на еврофондове и за истинското състояние на усвояването на тези фондове; приеме подзаконовите актове на ДКЕВР за демонополизация в енергетиката, заради чието забавяне ЕС ни заплаши със санкции; възложи на Комисията за защита на конкуренцията и на Комисията за защита на потребителите да извършат проверки и да предложат спешни антимонополни мерки във всички сфери от енергетиката до медиите.

Служебният кабинет е задължен в следващите два месеца: да гарантира прозрачни и честни избори; да засили сигурността на гражданите и реда в държавата; да не допуска корупцията да продължава да изяжда доходите на хората и бизнеса; да обяви мерки за предотвратяване на държавното покровителство в контрабандата; да създаде добра национална рамка за функциониране на пазарната икономика в страната; да възвърне нормалния ритъм и прозрачността на работата на институциите.

Протестите са здравословни за всяка система, защото държат политиците и управлението в стрес и те работят наистина за интересите на хората. НДСВ очаква служебният кабинет да бъде пример за некорумпирано, непартийно и конструктивно управление", заявяват още от НДСВ.