Воден ад взе жертви в Бургаско
95017
Воден ад взе жертви в Бургаско
  • Воден ад взе жертви в Бургаско
Поройните дъждове и наводнения в Бургаско взеха жертви. Обявено е бедствено положение в община Камено и частично бедствено положение в община Бургас.
 
Три са потвърдените жертви на водната стихия в Бургаско. Загиналите са жители на селата Полски извор, Ливада и Равнец. Установяват се причините и обстоятелствата за смъртта им. Всички те са трудноподвижни хора, които не са успели да реагират на ситуацията, достъпът до тях е бил невъзможен заради обилните наводнения, заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Двама души от село Черни връх се издирват.
 

Вижте снимки от водното бедствие в Бургаско

За последните 24 часа в Бургаско се изляха големи количества валежи, които на места стигнаха и надминаха 100 литра на квадратен метър. През целия ден държавните служби опитват да овладеят ситуацията, като към момента са евакуирани повече от 400 души. Наводнени са стотици къщи и дворове. Поражения по пътната инфраструктура блокираха част от населените места в общините Бургас и Камено. Пътища все още са затворени. Населени места в Бургаско останаха без ток за часове, като в някои села от община Камено още няма електрозахранване.

наводнения Бургас
Дарик Бургас

Най-много дъжд се е излял в община Карнобат – 178 литра на квадратен метър. Там обаче проблеми няма, след като общината е взела превантивни мерки. Подобна е и ситуацията в района на Айтос. В община Камено обаче бе обявено бедствено положение, след като наводненията от поройните дъждове отнеха живота на хора, наводниха къщи и дворове.  

Кметът на Ливада: Все едно Дунава е текла през селото, наводнени къщи, батак

Пред Дарик кметът на село Ливада разказа, че местната река станала „като Дунав” и наводнила дворове и къщи по поречието си. Височината на водата стигала 1.6 метра, а след като през деня в сряда се оттеглила, оставила  „тиня и батак”.  
 
Продължава издирването на двама души от село Черни връх, община Камено, каза зам.-кметът  Георги Георгиев. „Ситуацията е без промяна, много вода има”, коментира той обстановката в общината. В села в района все още няма ток, тъй като трафопостове са под вода, каза Георгиев.

наводнения Бургас
Дарик Бургас

В община Камено 26 октомври, четвъртък е обявен за ден на траур.
 
Началникът на отдел „Кризи” в община Бургас Галина Байчева съобщи, че частичното бедствено положение вероятно ще бъде отменено в четвъртък. Там дъждът намалява, а на места дори е спрял. „Има залята инфраструктура, залети имоти, продължава отводняването, водата се оттича, но все още си е наводнение в Равнец най-вече. Във всички останали населени места водата се оттича по-бързо”, каза Байчева.
 
В град Бургас при проливните дъждове има паднали клони и дървета, затлачени шахти от листа, наноси от дъжда. Настилката по улица в квартал Горно Езерово е била отнесена и там е била струпана техника, за да бъде трамбована пътната артерия и хората да успеят да се приберат.
 
Вижте какво време ни очаква на Димитровден

Властите са категорични, че единствено проливните дъждове са причина за наводненията в района.