Настаняват връзваното с вериги дете в приемно семейство
Настаняват връзваното с вериги дете в приемно семейство / снимкa: Дарик - Шумен

Вече има определено приемно семейство, в което ще бъде настанен 7-годишният Симеон от с. Дибич. Това стана ясно по време на пресконференция в Регионална дирекция „Социално подпомагане". Детето беше изведено от семейството си заради упражнявано над него насилие. Пред полицейски служители то разказа, че е било връзвано с верига в стая в къщата, когато майка му и приятелят й напускали дома им.

„В момента 7-годишното момче се намира в кризисния център и ще остане там още няколко седмици", заяви днес директорът на Дирекция „Социално подпомагане" Драгомир Янков. Той добави, че Симеон ще бъде записан в училище и няма да губи учебен материал.

„Искам да ви уверя, че в момента детето не е в риск", каза още Янков.

Приемното семейство, в което то ще бъде настанено е от Шумен, обучено е и утвърдено. Днес се е провела и първата среща между приемните родители и малкия Симеон. По думите на Янков, детето само е заявило, че не иска повече да живее с майка си Весела и нейния приятел Никодим. 

„Има образувано досъдебно призводство, за случая е сезирана  Районна прокуратура, отдел „Закрила на детето" ще внесе молба в съда за отнемане правата на майката", допълни още Янков. 

По време на пресконференцията стана ясно, че преди година на горещата телефонна линия е постъпил анонимен сигнал от жител на с. Дибич, който е видял, че детето е било бито с пръчка. Семейството е било наблюдавано в продължение на около 6 месеца, а детето е останало при майка си и нейния приятел, защото е нямало доказателства за упражнявано насилие, обясни началникът на отдел „Закрила на детето" Йордан Йорданов.

Негови служители са разговаряли с учители на Симеон, полицаят в Дибич и лекар, които обаче не са потвърдили за упражнено насилие над детето. Случаят е бил приключен от социалните работници на 30 юли. Това, че Симеон е бил връзван с вериги в дома си, е станало ясно след като детето открадна два велосипеда и беше разпитано от полицаи.