"Нараства броят на болните с тревожни разстройства и с депресия, което беше характерно както за времето на пандемията и изолацията, така и като последица от самия COVID-19", заяви пред БНР проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска".

COVID-19 в България: Над 16% от пробите са положителни

"Психиатричното здраве в годините у нас е пренебрегнато. Това е моето наблюдение през последните години и когато ме питат какво трябва да се промени, казвам, че няма едно решение, а проблемите са комплексни, но е крайно време да се помогне и на хората с психични проблеми, и на хората които се грижат за тях", изтъкна началникът на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска".

"COVID-19 се доказа, че може да въздейства директно върху централната нервна система. При нас в Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска" попаднаха хора с психични разстройства, след като са преболедували. Както и такива, които по време на пандемията са били в изолация, което увеличи тяхната тревожност, опасения, страх от заразяване, нарушения в съня, трудна концентрация.

Повечето от тези разстройства са временни и те се преодоляват, хората се възстановяват. Някои попадат и в болницата при нас, лекуваме ги с различни методи", поясни още проф. Миланова.

Проф: Аргирова: Има покачване на броя на заразените с коронавирус

По думите й вече се говори за COVID поколение, а децата също са били "жертви" на онлайн обучението. Има и малки пациенти, които са със постковид синдром по отношение на психичното здраве, допълни тя.

"От пандемията наследихме най-вече страха и нежеланието да общуваме, данните показват и нарастване на домашното насилие, злоупотребата с алкохол и психоактивни вещества.
 
БНР