Напускането на Трайков ще е загуба за правителството ви, смята Джеймс Уорлик
Напускането на Трайков ще е загуба за правителството ви, смята Джеймс Уорлик / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Трайчо Трайков е добър човек, действа винаги в интерес на българските граждани, ние в САЩ високо го уважаваме. Напускането на Трайков ще е загуба за българското правителство. Това каза пред bTV американският посланик у нас Джеймс Уорлик.

Може би Катар беше капката, която доведе до преливане на чашата. Премиерът Бойко Борисов каза, че работата по диверсификацията не е вървяла достатъчно бързо. Постигането на алтернативи би довело до намаляване на цените в енергетиката, добави Уорлик. Какво и да се е случило, чух, че АЕЦ "Белене" няма да бъде построена. Борисов, мисля, че го каза съвсем ясно. За първи път Борисов ни информира, че Дянков и Трайков са пътували до Москва и са казали на руснаците, че няма да се продължи напред с проекта "Белене", а че може да се ползва направеният руски реактор в АЕЦ "Козлодуй". Радвам се да видя, че премиерът е взел своето решение и внесе малко яснота, подчерта Уорлик. Той се надява в близко бъдеще да се постигне по-голяма диверсификация.

Уорлик посочи, че Борисов е премиерът и вярва на това, което той е казал за АЕЦ "Белене".

За АЕЦ "Белене" Уорлик каза още, че не става дума за Русия. "Всяка страна трябва да действа с оглед на стратегическия й интерес. За природния газ, ядрената енергетика става дума. Не трябва да се вглеждате нито в Москва, нито в САЩ. Това са важни въпроси, които се отразяват на всички български граждани", каза Джеймс Уорлик.

Американският посланик заяви, че енергетиката е нещо много важно. Той отбеляза, че България се намира на стратегическо място и нейните решения по отношение на енергетиката се отразяват на целия регион. "Ние като партньори на България следим да се случват най-добрите неща за страната. Най-важното е прозрачност и диверсификация", уточни Уорлик.

За шистовия газ посланикът на САЩ каза, че въпрос номер 1 за България трябва да е гарантиране на околната среда. "Така че ние ще подкрепим България по отношение на това. Аз, ако бях българин, все пак щях да искам да видя дали има шистов газ, или не. Вижте други страни, които внимателно са разгледали въпроса за шистовия газ. Има други страни, които са взели решение в подкрепа на шистовия газ, като са намерили начин да гарантират безопасността", подчерта американският посланик.