/ БГНЕС
Кметът Васил Терзиев носи цялата отговорност за изрязването на дърветата по „Опълченска“, това заяви на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) Антон Хекимян от ГЕРБ. 

"Той еднолично е подписал договора, носи отговорността", допълни Хекимян. 

Днес в СОС се е провело извънредно съвместно заседание на три комисии, на което е имало изслушване на граждани по казуса, свързан с реконструкцията на улица „Опълченска“ в частта между булевардите „Сливница“ и „Тодор Александров“ и изсичането на дърветата.

Миналата седмица започна изсичането, а множество хора излязоха на протест срещу това. „Въпреки че загубихме битката за дърветата, се надяваме, да спечелим войната и тук да не се превърне в магистрала”, посочиха протестиращите. „Засрамете се” скандираха още те. 

Заместник-кметът на София Иван Василев съобщи, че след многобройни срещи с граждани са направили предложение да бъде добавен жив плет, който да раздели пътното платно от тротоарите на ул. „Опълченска". На въпрос за премахването на дърветата, Василев отговори, че 39 дървета ще бъдат премахнати, но на тяхно място ще бъдат засадени 50 дървета по продължението на ул. „Опълченска" и 53 дървета в близост. Причината за сечта на дърветата е ремонт на участъка. Проектът предвижда реконструкция на инженерната инфраструктура. Реконструира се канализацията, изграждат се нови тръбни мрежи, канални и водопроводни клонове. Ще бъде обновена електроразпределителната мрежа. Ще бъде направено и преустройство на тролейбусната контактно-кабелна мрежа, както и реконструкция на трамвайния релсов път при кръстовището на ул. „Опълченска“ и ул. "Пиротска“. 

Хекимян обясни пред медиите на брифинг в СОС, че на днешното заседание изключително назидателния тон на Васил Терзиев и Борис Бонев, на гражданите на София са били обещавани различни ремонтни дейности и е имало опити за подкуп. 

"Запушват се устите на хората", заяви Хекимян и поясни, че "явно това ще се вижда вече - арогантно отношение".

„Заместник кметът на София Иван Василев не можа да отговори на нито един въпрос. Той не е експерт по строителството. Заместник-кмет по строителството в София няма. И Василев, и Бобчева, и Бонев се караха на гражданите, които бяха дошли, за да получат отговори“, каза общинският съветник и подчерта, че дърветата са над 70-годишни дървета, както и че гражданите искат проектът да бъде преработен.

"Всичките опити на управляващите Столична община в момента да прехвърлят отговорността за рязането на дървета на "Опълченска" на предишните управляващи - ГЕРБ остават безполодни", посочи още Антон Хекимян. 

"Днес бяхме свидетели на обществено обсъждане, което започва след стартирането на проекта. Колегите последните 10 и повече години не са намерили време да информират гражданите защо и какво ще правят на улица „Опълченска“. Сетиха се днес. Бяха си написали предварително какво ще гласуват. Днес бяхме свидетели на поредния предизборен цирк. Поредният политически цирк". Това заяви от своя страна заместник-кметът по финансите в Столична община Иван Василев.

„Многократно сме казвали важността, която ние виждаме в реализацията на ремонта на улица „Опълченска“, но не чухме от колегите от ГЕРБ защо 10 години са се борили този проект да се случи, защо не са питали гражданите, защо са гласували компенсаторното залесяване през 2022 г. На тези въпроси отговори не получихме, защото те се сещат да питат за неща тогава, след те вече не са техен проблем“, каза Василев. 

По думите му 18 години София е в безвремие. „Те искат това безвремие да продължи, но не са познали. Загубиха София и развитието на София започна от миналата година. Ще сме свидетели на множество проекти, които ще се случат и ще се случат по правилния начин – с активна комуникация с гражданите тогава, когато може да се повлияе на проекта, а не тогава, когато вече са сключени договорите, проектът е проектиран и фиксиран и той просто трябва да се реализира“, категоричен е заместник-кметът по финансите.

В заключение Василев пожела на колегите си от ГЕРБ да обичат града и да помагат за неговото развитие, да не пречат и да не го стопират.

Общинският съветник от групата ПП-ДБ-Спаси София Андрей Зографски определи като „абсолютно лицемерие“ действията на ГЕРБ и отбеляза, че проектът е връчен на етап, в който не може да се промени.

„Лъжа е, че ние сме решили да отсечем тези дървета“, каза той и показа протокол от комисията по околна среда от 2022 г., в който с гласовете на ГЕРБ, включително на общински съветници, които и в момента са в СОС, е взето решение да се отрежат тези дървета.

Зографски обясни, че махането на дърветата е нужно, за да може да се изгради подземната инфраструктура, да се разшири булевардът с още една лента, за да може да бъде осигурен по-бърз градски транспорт, да има ново осветление, нови тротоари, контактна мрежа.

„Въпреки трудностите и ситуацията, в която заварихме проекта, направихме няколко ключови подобрения, които са възможни на този етап. Премахване разширението на една от алеите за сметка на зелената площ в парка „Свети Никола“ – там няма да се пипне нито една част от зеленината. От друга страна на отсрещния тротоар ще предвидим зелена ивица от около метър и половина“, уточни той и посочи, че проектът е изключително нужен от транспортна и от инфраструктурна гледна точка, както и че е проект, започнат преди повече от 20 години.

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС гарантира, че след реализацията на проекта, булевардът ще бъде по-зелен, по-проходим, с изцяло нова и качествена инфраструктура.
Заместник-кметът по екология Надежда Бобчева бе категорична, че цялата процедура е законово издържана и всички необходими документи за отстраняването на дърветата са налице.
БГНЕС