Наплив за държавни имоти, които да станат партийни централи
Наплив за държавни имоти, които да станат партийни централи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Партиен наплив за държавни имоти. Формациите, които на последния вот получиха над 1% от гласовете, са поискали помещения за нови партийни централи. Държавата обаче не винаги успява да отговори на високите им изисквания, съобщава bTV.

В момента три извънпарламентарни партии с над 1% от гласовете настояват да получат офиси от държавата. Това са „Глас народен", НФСБ и „Движение България на гражданите".

Хората на Кунева например поискали 300 квадрата, каквото помещение нямало. Затова областната управа им предложила два други варианта. Едното било в кв. „Изгрев", а другото: „Помещение в центъра, 118 квадрата. Бях много изненадан, че г-жа Кунева отказва, било на 3 етаж", учудва се областният управител на София Росен Малинов.

„Имахме две предложения - едното беше в центъра на София и се нуждаеше от ремонт и беше просто един апартамент, другото е извън централната част", обясни Найден Зеленогорски от „България на гражданите".

Някои от партиите имали претенции централите им да са големи като на колегите им, които са представени в парламента. Други си харесали конкретни сгради.

Най-големи апетити от извънпарламентарните партии има към част от етажите на емблематичната сграда на „Раковски" 134. От СДС потвърдиха, че до дни ще решат дали да се откажат от два етажа - сутерен и партер, защото били неизползваеми. От НФСБ обаче са на друго мнение.

„Имаме нужда от помещение, в което да развиваме партийна дейност. И тъй като смятаме, че СДС няма нужда от 5-6 етажа, затова сме подали искане да заемем част от нея", посочи Данчо Хаджиев.

Засега НФСБ нямат никакъв офис в София и се надяват да получат какъвто и да е терен. Държавата обаче е длъжна да дава сгради само на парламентарните формации. При другите действа, ако има възможност. Тогава областният управител предлага, регионалният министър утвърждава, а Министерският съвет гласува решението.