Наказателният спецсъд налага най-често присъди до три години затвор
Наказателният спецсъд налага най-често присъди до три години затвор / снимка: БГНЕС, архив
Наказателният спецсъд налага най-често присъди до три години затвор
62776
Наказателният спецсъд налага най-често присъди до три години затвор
  • Наказателният спецсъд налага най-често присъди до три години затвор

Почти двойно повече наказателни дела в специализирания съд приключват със споразумение, отколкото с присъда. Това става ясно от отчета за миналата година на специализирания наказателен съд, представен от неговия председател Георги Ушев. За 2012 г. са приключили общо 64 такива дела, от които 22 с присъда и 42 със споразумение.

Изминалата година беше първа в работата на специализирания наказателен съд. Още от началото на неговото функциониране направи впечатление големият брой споразумения, които се сключват между подсъдимите и прокуратурата. Тези споразумения приключват делото бързо, а присъдата влиза в сила веднага. Съдът обаче има възможността и да отхвърли предложеното му споразумение, уточни Ушев.

„Има и неодобрени споразумения. Когато съдията например прецени, че наказанията според него са ниски, тези наказания противоречат на морала, и може да не одобри споразумението”, обясни той.

От 22-те произнесени присъди 15 са осъдителни и 7 оправдателни. За изминалата година през спецсъда са минали близо 2300 дела, по-голямата част от които частни. Натовареността на съдиите била огромна, но дори и да бъдат назначени нови такива те няма да има къде да се разположат поради липса на достатъчно работно място и кабинети.

Ушев даде предложение как да бъде решен този проблем с участието на ДКСИ, която също се помещава в същата сграда. „Ние ползваме два съда – специализираният и апелативният специализиран, един етаж от тази сграда. На два и половина етажа се намира Държавната комисия по сигурността на информацията. Ето едно решение, ако те по някакъв начин могат да се съберат в по-малко кабинети, а други да бъдат предоставени на нас”, предложи Ушев.

Най-често налаганото наказание през миналата година от спецсъда е до три години затвор, а общо 138 души са получили такава присъда. Издадените разрешения за СРС-та са 687. За справка - за миналата година Софийският градски съд е дал 5556 такива съгласия.