Децата вече преодоляват психологическия шок от тежкия инцидент. Това е впечатлението на генералния консул на България в Милано Росен Руфев, който се срещна с пострадалите ученици
Трима от пострадалите български ученици при експлозията в Болоня остават за лечение в болница. Други четири от децата вече са изписани.
 
Продължава разследването за тежката катастрофа в Болоня
 

БГНЕС


17-годишното момче, което е пострадало най-тежко, се намира в болницата в Чезена и тепърва лекарите ще преценят дали да го оперират, съобщи пред БНТ Елена Шаханова, кореспондент на БНР в Италия. Най-засегнати са краката на момчето, тъй като горещата вълна от взрива буквално е разтопила джапанките му.
 
По време на болничния ден за момчето е осигурен преводач и грижите на медицинския персонал са много добри, увери Шаханова. Очаква се днес или в четвъртък от България да пристигнат баща му и брат му, допълни и генералният консул на България в Милано Росен Руфев.
 

БГНЕС


Другите две по-сериозно пострадали български деца са настанени за лечение в болница в Болоня. Те имат изгаряния втора степен и ще трябва да останат в здравното заведение поне още една седмица, съобщава лекуващият ги лекар. В същото заведение е настанен и карабинерът, който спасил живота на учениците, попаднали в периметъра на огнената стихия.

Български ученици са пострадали леко при експлозията край летището в Болоня

Учениците ни, които пострадаха при взрива на цистерна в Болоня, са в добро състояние и няма да се наложи да се подлагат на тежки оперативни интервенции, коментира и Татяна Кинджакова, директор на Професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра, чиито възпитаници са децата.

Пред бТВ тя допълни, че след инцидента всички са успели сами да се придвижват до общежитието, което е на около половин километър от мястото на взрива, като придружаващите ги учители са подали сигнал в спешната помощ.
 

БГНЕС


Двама загинали и около 70 ранени при мощната експлозия в Болоня (СНИМКИ)

Генералният консул на България в Милано Росен Руфев сподели впечатлението си след среща с децата, че учениците вече преодоляват психологическия шок от тежкия инцидент. Директорът на училището Татяна Кинджакова пък посочи, че всички искат да продължат практиката си, заради която са пристигнали в Италия.

Пострадалите ученици са част от група от общо 20 деца от Професионалната гимназия по механотехника в Силистра, които са на стаж в Италия, припомня NOVA. Общежитията, в които са настанени младежите, се намират на половина километър от магистралата.
 

БГНЕС


На 6 август мощна експлозия разруши част от магистрала в Италия. Цистерна избухна след катастрофа в близост до летището на Болоня. Взривът събори голяма секция от околовръстния път на града. При взрива загина шофьорът на камиона, а 145 души получиха различна степен на наранявания от изгаряния, отломки и парчета стъкло от прозорците на съседни сгради.
 
Малко преди инцидента осем от нашите деца решили да отидат до близкия магазин. Учениците вървели пеша по магистралата и пострадали от ударната вълна и летящи горящи предмети. Всички те са получили обгаряния.