/ iStock/Getty Images
Средно на година в Европейския съюз 5000 души загиват в пътни инциденти, причинени вследствие на шофиране след употреба на алкохол.

"Призивът ни към всички хора е, когато празнуват, да не сядат зад волана. Няма приемливо количество алкохол, когато ще шофираш", каза председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) Малина Крумова по време на представяне на предприетите мерки от ангажираните институции преди празниците, цитирана от пресцентъра на агенцията.

Войната по пътищата: Най-смъртоносните отсечки в България са над 70

Малина Крумова напомни, че статистически най-много инциденти стават в петък и в неделя, когато трафикът е изключително засилен. "Затова искаме да призовем хората да не надценяват собствените си възможности и да бъдат внимателни на пътя", каза тя. Крумова призова хората да не използват мобилните си телефони, докато шофират, и припомни посланието на ДАБДП - "Пиши, когато стигнеш".

Продължава недоволството заради огромните колони от камиони към границата с Турция (ВИДЕО)

Институциите са съобщили, че се очаква изключително засилен трафик през предстоящите няколко почивни дни, насочен както към курортите ни, така и към граничните контролно-пропускателни пунктове. Затова те са призовали пътуващите да предвидят необходимото им време за стигане на крайната дестинация и да се въоръжат с търпение, допълват от ДАБДП.
БТА