"Фактът, че министърът на правосъдието упражнява конституционните си правомощия и внася предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основания, които подробно са изложени – тежки системни нарушения, уронване на престижа на съдебната власт, не е нападение, а правова държава".

Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова преди началото на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет. Тя коментира изказване от по-рано на главния прокурор, който заяви, че в момента тече "не война с МВР, а нападение срещу прокуратурата."

Гешев: Рашков ще го коментирам, когато каже нещо вярно

"Нека да припомня, че всъщност едно от лицата, заради които България е осъдена от Европейския съд по правата на човека, е именно Гешев", добави Йорданова.

ВСС ще обсъжда проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор.

"Запознах се с проекта на правила по точка 16. Те бяха публикувани вчера в следобедните часове. Има няколко пункта, които очаквам да породят дебат. Очаквам днес да бъдат приети правилата. При една добра работа заседанието може да приключи бързо", каза още Йорданова.

Гешев покани Йорданова и Иванов на дебат за закриването на специализираното правосъдие

"По всяка една тема има процедура. Може да има разговор извън процедурите, когато има конкретна тема с ясен дневен ред. Искам да припомня, че господин Гешев не се яви на две поредни заседания", допълни тя.

БГНЕС