Прокуратурата се оказва единствената преграда между гражданите и беззаконието, посочи главният прокурор
Предложих разговор с министъра на правосъдието Надежда Йорданова и депутата Христо Иванов по всички теми, касаещи върховенството на правото и защитата на правата на човека. Исках да разговор за правомощията и отчетността на главния прокурор, с казуси, с които съм запознат. Не се притеснявам и други представители на изпълнителната власт да се яви. Ако някой се притеснява, ще се явя сам. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред медии в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

По думите му, в интерес на гражданите е да има диалог между институциите. "Ако не се проведе разговор, това означава, че тези, които цитирах, нямат правни аргументи".

Гешев сезира Конституционния съд за решението да бъде регулярно изслушван в комисия

"За съжаление, прокуратурата се оказва единствената преграда между гражданите и беззаконието, но в крайна сметка това ѝ е работата, освен да повдига и поддържа обвинения, но и да се грижи за правата на хората. Трябва да си зададем въпроса в каква ситуация се намираме или дали следващите няма да сте вие или съда", посочи той.

Няма война между прокуратурата и МВР - война има само като е от двете страни. Има нападение срещу прокуратурата, според Гешев и перифразира думите на правосъдния министър: "Ще изправим целия инструментариум на държавата срещу прокуратурата", завърши главният прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев отговори на вътрешния министър Бойко Рашков, който в телевизионен ефир тази сутрин показа документи относно образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Новината за такова досъдебно производство първо съобщи силовият министър в сряда в кулоарите на парламента.

Преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще бъде обсъден проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор, самият Гешев също каза, че „отдавна не се образуват досъдебни производства срещу лице, а за конкретно престъпление”.

Г-н Рашков ще го коментирам тогава, когато каже нещо вярно. Ако листовете на г-н Рашков са истински, те са придобити по някакъв незаконен начин, но не мога да повярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши незаконни действия, заяви още Иван Гешев.