/ БГНЕС
От Специализираната прокуратура заявиха, че няма образувано досъдебно производство срещу вицепремиера
Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за длъжностно престъпление, това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред медиите на излизане от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, в която бе изслушан.

По негови думи производството е образувано много скоростно след сигнал на бизнесмена Георги Самуилов, който е собственик на "Инса Ойл". Главният прокурор е разпределил сигнала с изречението "да се образува досъдебно производство", като не оставя избор на наблюдаващия прокурор сам да прецени дали има данни за това, каза още Рашков.

"Забравих да изразя своето съжаление към главния прокурор - или си е счупил краката, или ги е навехнал да бърза да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Василев. Разбира се, много скоростно е станало това по един сигнал на „Инса Ойл“ и по-точно Георги Самуилов, който преди няколко дни е подал едно писмо, един сигнал до главния прокурор. Той е разпоредил веднага на Паличева, която е изпратила на Специализираната прокуратура да образува досъдебно производство по този сигнал. Тоест Паличева не е оставила възможности на прокурора, на когото е изпратила този сигнал от Самуилов да прецени има ли данни или няма данни, за да образува производството", заяви Рашков.

"Така е бързано, че е написано - съобщение от органите на МВР. А такова нещо и такова съобщение от МВР не е изпращано на прокуратурата", допълни още той.

"Не съм получил информация от прокуратурата. Но, ако е вярно, това е пълно безобразие". Това заяви премиерът Кирил Петков във връзка с информацията на Рашков, че е образувано досъдебно производство срещу вицепремиера.

"Надявам, се че не е вярна информацията. Но, ако е така - срам", категоричен бе министър-председателят.

"Те не можаха да образуват досъдебно производство две години за другия казус, а са успели сега да направят производство по сигнал на една от компаниите, които бяха част от паниката за цените на горивата. Това ще е очевадна постъпка какво точно цели прокуратурата", посочи Петков.

Междувременно говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев заяви пред БНТ, че няма образувано досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Кръстев припомни, че след промени в НПК от 2017 година досъдебните производства се образуват за извършени престъпления, а не срещу конкретни лица. Съгласно процесуалния закон, ако в рамките на досъдебното производство се съберат доказателства, че има извършено престъпление, както и за неговия извършител, тогава се пристъпва към предявяване на обвинение.

Според НПК досъдебните производства се образуват от орган по разследването, следовател или прокурор от първоинстанционната прокуратура, компетентна да разследва конкретни престъпления. Висшестоящи прокурори нямат право да образуват досъдебни производства.

"Инса Ойл" е основана през 2001 г. и е една от водещите компании за производство и търговия на петролни продукти в България. Фирмата разполага със собствена производствена база. Над 200 фирми в България са клиенти на „Инса Ойл”. Компанията изнася свои продукти в Румъния, Гърция, Сърбия и Косово и търгува със средно над 150 000 тона нефтопродукти годишно. „Инса Ойл” разполага със собствен петролен танкер, 34 автомобилни цистерни и 35 ж.п. цистерни.