Не съм получил информация от прокуратурата. Но, ако е вярно, това е пълно безобразие. Това заяви премиерът Кирил Петков във връзка с информацията на Бойко Рашков, че е образувано досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев по сигнал на "Инса ойл".

"Надявам, се че не е вярна информацията. Но, ако е така - срам", категоричен бе министър-председателят.

Образувано е досъдебно производство срещу министър Асен Василев

"Те не можаха да образуват досъдебно производство две години за другия казус, а са успели сега да направят производство по сигнал на една от компаниите, които бяха част от паниката за цените на горивата. Това ще е очевадна постъпка какво точно цели прокуратурата", посочи Петков.

По-рано в парламента вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за длъжностно престъпление. По негови думи производството е образувано много скоростно след сигнал на бизнесмена Георги Самуилов, който е собственик на "Инса Ойл".

Главният прокурор е разпределил сигнала с изречението "да се образува досъдебно производство", като не оставя избор на наблюдаващия прокурор сам да прецени дали има данни за това, каза още Рашков.

КЗК проверява цените на храните и възможен картел при горивата

Малко след изказванията на вътрешния министър и на премиера, говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев обяви, че няма образувано досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Кръстев припомни, че след промени в НПК от 2017 година досъдебните производства се образуват за извършени престъпления, а не срещу конкретни лица, съобщи БГНЕС.

Съгласно процесуалния закон, ако в рамките на досъдебното производство се съберат доказателства, че има извършено престъпление, както и за неговия извършител, тогава се пристъпва към предявяване на обвинение. Според НПК досъдебните производства се образуват от орган по разследването, следовател или прокурор от първоинстанционната прокуратура, компетентна да разследва конкретни престъпления. Висшестоящи прокурори нямат право да образуват досъдебни производства.