Над 620 юристи на изпит за нотариуси в „Арена Армеец” (СНИМКИ)
Над 620 юристи на изпит за нотариуси в „Арена Армеец” (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Повече от 620 юристи се явиха тази сутрин на писмен изпит за нови нотариуси, който се провежда в спортната зала "Арена Армеец" в София, предаде БГНЕС.

Чиновете за кандидатите бяха разположени върху игрището на най-голямата спортна зала у нас, като всеки от тях бе отделен с прегради от съседните като мярка срещу преписване. Допускането в залата мина при строги мерки за сигурност и засилена охрана.

Късно снощи конкурсната комисия, която се състои от петима души, е изготвила три казуса, които кандидат-нотариусите трябва да разработят днес. В началото на изпита ще бъде изтеглен един от трите варианта. След решение на комисията и поради мерки за сигурност казусът е написан на пишеща машина в един вариант. Осигурени са ксерокс машини, за да бъде разпечатан избраният вариант за всички кандидати.

Над 620 юристи на изпит за нотариуси в Арена Армеец (СНИМКИ)
netinfo

По предварителен списък до изпита са допуснати 628 души, които се борят за 111 места. Нито едно от тези места не е в София или Варна, а съвсем малко са свободни места в Бургас и Пловдив. Всеки кандидат има право да посочи три места, за които кандидатства.

След писмения изпит трябва да се проведе и устен, а след това се изготвя класиране подобно на кандидат-студентски изпити.

Проверката на изпита за нотариуси ще отнеме повече време от това на изпита за частни съдебни изпълнители, който се проведе преди седмици, тъй като той е бил тест, а сега комисията трябва да оцени казуси.

Над 620 юристи на изпит за нотариуси в Арена Армеец (СНИМКИ)
netinfo

Изпит за нотариуси не е имало от 2008 година, с което се обяснява и големият интерес към днешния изпит.

Поради оплаквания, че мястото на изпита е съобщено прекалено късно, Министерството беше осигурило транспорт от сградата на ведомството в центъра на София до зала "Арена Армеец".

Нито един кандидат обаче не се е заблудил да се яви за изпит пред сградата на правосъдното министерство.

Над 620 юристи на изпит за нотариуси в Арена Армеец (СНИМКИ)
netinfo