Над 500 кг наркотици са заловени на Летище София от началото на годината
Над 500 кг наркотици са заловени на Летище София от началото на годината / снимки: DarikNews.bg, Надя Хамдан
Над 500 кг. наркотици са заловени на Летище София от началото на годината
57876
Над 500 кг. наркотици са заловени на Летище София от началото на годината
  • Над 500 кг. наркотици са заловени на Летище София от началото на годината

Над 500 кг наркотични вещества са задържани на Летище София от началото на годината досега. Това каза Стефан Бакалов - началник отдел „Митническо разузнаване и разследване" на аерогарата, който присъства на ежегодната среща с ученици, организирана с цел превенция на трафика и употребата на наркотици. Бакалов обясни, че от началото на годината има 35 случая на залавяне на наркотици на летището. Задържани са най-различни видове наркотици, включително и некатегоризирани, уточни още той. Днес на Аерогара София митничарите се срещнаха със 120 ученици, където им показаха различни видове и им разказаха повече за тяхното въздействие.

България е в топ 5 страните от Европа по залавяне на некатегоризирани наркотични вещества, защото законодателството ни бързо се адаптира към откриването и залавянето на новите наркотици, обясни Стефан Бакалов и разказа повече за пътя на дизайнерските наркотици: „Пристигат от Китай и държавите от Югоизточна Азия, но често имаме случаи, които са от държави в Европейския съюз, където се пакетират и се изпращат за България. При тях няма точно определен маршрут, както кокаинът например идва от Латинска Америка към Европа. Дизайнерските наркотици могат да се появят от всяка държава и за всяка държава".

Кучетата-агенти Дейзи и Епси са обучени за откриване на кокаин, хероин и марихуана и успяват да помагат, каза още Бакалов: „Те наистина ни помагат, тъй като освен, че може да подуши самия наркотик, може да подуши и ако някой е използвал наркотични вещества".

Почти всички видове наркотични вещества се употребяват от тийнейджъри, но основно те посягат към канабиса и амфетаминоподобните, отчете Бакалов: „Определено има спад в употребата на хероин, което по някаква причина може би е радостно, но за съжаление то се измества от употребата на амфетамини".

Над 500 кг наркотици са заловени на Летище София от началото на годината
netinfo

Експерти от агенцията посещават над 20 училища годишно с цел превенция и информираност. „90% от учениците след срещите с нас искат да станат или митничари, или полицаи", сподели началникът на отдел „Митническо разузнаване и разследване". Това потвърдиха и част от учениците, които участваха в демонстрациите с наркотици на летището: „Аз много съм се запалила конкретно към наркотиците. Много е интересно. Слагат някакъв вид наркотик в кола и кучето го намира. Следващия път нареждат седем-осем сака или куфари и доброволец от публиката слага наркотик в някой от тях и кучето минава два-три пъти през саковете и намира къде е наркотикът".