/ iStock/Getty Images
С около 21% ще бъдат увеличени средствата за целевата помощ за отопление от догодина, съгласно увеличената линия на бедност, която ще бъде 638 лева от 2025 година. Това каза пред журналисти в Ямболско служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов, предаде кореспондентът на БТА Мира Безус.

На прага на зимата: Как да намалим сметките за парно и ток

„Хората, които ще бъдат подпомогнати през следващата година, ще бъдат повече – около 377 хиляди, по наши прогнози“, посочи социалният министър. Иванов припомни, че увеличението на линията на бедност ще вдигне размера и на останалите социални помощи.

Общо 186 млн. лева се отпускат като енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. „Около 350 хил. ще бъдат одобрените заявления за целеви помощи за отопление. Повече са от миналата година. До момента са подадени, обработени и изплатени около 320 хил. заявления“, посочи министърът.

Минималната заплата става 1077 лева от януари 2025

Срокът за подаване на заявления за помощта е до края на октомври. Отпусканата сума от държавата е в размер на 553,75 лева и се изплаща наведнъж за целия отоплителен сезон, припомни министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Социалният министър присъства на откриването на първия Център за настаняване на бездомни в Ямболска област. Приютът се намира в село Скалица, община Тунджа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мира Безус/БТА