Над 17 900 седмокласници с двойка на изпита по математика
Над 17 900 седмокласници с двойка на изпита по математика / Thinkstock/Getty Images
Над 17 900 седмокласници с двойка на изпита по математика
87400
Над 17 900 седмокласници с двойка на изпита по математика
Над 17 900 седмокласници с двойка на изпита по математика
  • Над 17 900 седмокласници с двойка на изпита по математика
  • Над 17 900 седмокласници с двойка на изпита по математика

Близо 18 хиляди двойки са изкарали седмокласниците на първия модул на Националното външно оценяване по математика.

Това стана ясно от обобщените изпитни резултати, които бяха представени в Министерството на образованието.

„Слаб 2" на изпита по български език и литература на първата част от теста имат 9481 седмокласници. При втория модул по математика има 3881 двойки, а по български език - 759.

Средният резултат по БЕЛ тази година е 57,82 точки (от максимум 100 точки), което се равнява почти на "много добър 5". По математика средният резултат е 40,88 точки от 100, което се равнява на "добър 4". На Националното външно оценяване след 7 клас се явиха около 52 хиляди ученици.

Изпитите след 7-и клас са важни за учениците, защото с оценките от тях те кандидатстват за места в общинските и държавни учебни заведения. По думите на заместник-министъра на образованието Диян Стаматов, резултатите от изпитите след 7 клас тази година са по-ниски от предходната и по двата предмета.

„Големият проблем е, че по математика реално 17 900 ученици имат двойки на първия модул и това показва един проблем в подготовката на учениците по математика. По БЕЛ 9400 ученици не са се справили по първия модул, за да покажат своята грамотност", добави той.

Днес от МОН анализираха и резултатите на „малките матури" след четвърти клас. По думите на Стаматов през тази учебна година няма съществено разминаване между оценките, които учителите са писали на децата през годината, и оценките от външното оценяване. Стаматов обаче обясни, че в бъдеще изпитът ще стане вход за природоматематически паралелки:

„За кандидатстване в други училища в перспектива. В настоящия момент НВО има само статистически поглед. Но в следващата учебна година ще има в много от природоматематическите гимназии и начини за класиране. Степента на задачите ще е с различна трудност, ще се отчита и подготовката на учениците, а не само нивото им".

27 юни е срокът, в който трябва да бъде обявено първото класиране за кандидат-гимназистите.