Над 1 млрд. лева годишно отиват в черно тото у нас
Над 1 млрд. лева годишно отиват в черно тото у нас / Sofia Photo Agency, архив
Над 1 млрд. лева годишно отиват в черно тото у нас
34827
Над 1 млрд. лева годишно отиват в черно тото у нас
  • Над 1 млрд. лева годишно отиват в черно тото у нас

Над един милиард лева годишно отиват в залагания на черно тото у нас, съобщи пред Дарик Явор Колев от ГДБОП. За 2008 година парите, заложени в интернет сайтове, са около 1,2 млрд. лева, а за 2009 - около 1,5 млрд. лева.

За 2010 година се очаква рекордни суми да влязат в незаконните залагания, разказа пред Дарик експертът по киберпрестъпления в ГДБОП.

Няма нива в йерархията на футбола у нас, които да са предпазени от евентуални проверки на ГДБОП за черно тото, съобщи още Явор Колев и добави: „Знам, че когато се получи сигнал с конкретна информация, той внимателно се проверява както от правоохранителните органи в лицето на ГДБОП, така и от правоприлагащите от страна на прокуратурата. През 2008 година 1,2 милиарда лева са изтекли в такива сайтове, в офшорни зони, което означава, че 150 милиона лева не са постъпили в бюджета на страната като данъци само от България. За тази година се очаква още по-голям ръст".

Явор Колев обясни, че при операциите на ГДБОП са засичани схеми на черно тото в различни краища на страната. Най-често при акциите на антимафиотите се разбиват и рекетьорски групи, които се занимават със събиране на парите от длъжниците. Те често са свързани и с бившите силови групировки.