/ БГНЕС
Правителствена болница ще продължи да бъде учебна база
Национална детска болница ще има
100063
Национална детска болница ще има
  • Национална детска болница ще има
След неуспешния опит за преобразуване на Правителствената болница в национална детска болница, властта реши да изгради такава в частично построена сграда в двора на Александровската болница. Бъдещото лечебно заведение ще бъде на 13 етажа и ще заработи най-рано в средата на 2020 година. За целта сградата ще бъде препроектирана, а оборудването за отделенията ще бъде събрано от други болници, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Дострояването и ремонтирането на сградата ще струва около 20 милиона лева.
 
МЗ работи по създаване на национална многопрофилна педиатрична болница

Националната многопрофилна детска болница ще бъде направена в сграда на територията на Александровската болница, започната преди години, но недовършена.
 
Сградата е в добро състояние, но ще бъде обследвана още през януари, обясни министър Кирил Ананиев.
 
„Тя е проектирана по опита на най-добрата детска болница в света в Израел и в Дюселдорф, така че в значителна степен тя отговаря на всички световни изисквания за такава болница. Но независимо от това ние ще направим препроектиране и много се надявам в средата на следващата година, в началото на лятото, използвайки и добрия сезон, да започнем реално строителство на новата болница“, каза министър Ананиев.

Какво ще е бъдещето на болница „Лозенец“?

Държавата планира да отдели 20 милиона лева за ремонтирането на сградата, но точната сума ще стане ясна след като бъде готов проектът за новата болница. Тя ще се простира на площ от 40 хиляди квадратни метра.

Здравният министър обясни още, че част от оборудването ще бъде осигурено от отделенията на други болници, а каквото не достига, ще бъде закупено.

Здравната комисия не прие идеята за трансформацията на болница „Лозенец“