/ БГНЕС, архив
Идеята за преструктуриране на болница „Лозенец“ не бива да бъде изоставяна, смята тя
Какво ще е бъдещето на болница „Лозенец“?
100006
Какво ще е бъдещето на болница „Лозенец“?
  • Какво ще е бъдещето на болница „Лозенец“?
Правителствена болница "Лозенец" да не бъде към Министерския съвет е заложено в законодателните промени, а не да стане детска болница. Това коментира в кулоарите на парламента председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Борисов: Ще настоявам болница „Лозенец” да не е правителствена

"Нека разделим двете идеи. Законопроектът, който беше внесен в Министерски съвет, има едно единствено изречение, в което се казва, че се отменя параграф 5 от преходните разпоредби на Закона за лечебните заведения, съгласно който болница "Лозенец" е определена за болница към Министерски съвет и там се определят взаимоотношенията на тази болница с МС като първостепенен бюджетен разпределите и съответно болница "Лозенец" като второстепенен. Това беше предложението, защото и днес премиерът е потвърдил, че Министерски съвет няма капацитет да управлява болница", обясни Дариткова.   

Здравната комисия не прие идеята за трансформацията на болница „Лозенец“

Според д-р Дариткова явно болницата не е била добре контролирана досега, щом е натрупала такива задължения. "Бъдещето на болница може да се реши от Министерски съвет, в настоящия момент, щом не е приет този законопроект. Ако все пак колегите размислят и приемат законопроекта, може да се търси друго решение. Чу се предложение от Софийския университет да я вземат като болница към тях. Ако те са склонни да приемат болницата с активите и пасивите, това също може да се случи. Имаме такива случаи, подчерта тя.

Искрено вярвам, че това е началото на един разговор, който ще ускори създаване на национална педиатрична болница, допълни д-р Дариткова.

Вчера ръководената от нея комисия не одобри промените в Закона за здравето, предвиждащи преструктурирането на лечебното заведение в национална педиатрична болница. На това се противопостави ръководството и студентите по медицина от Софийския университет, защото болницата е негова лечебна база. Предложението не срещна подкрепа и сред депутатите от коалиционния партньор на ГЕРБ „Обединени патриоти“, а аргументът за това бе, че то не е обсъждано на коалиционен съвет.