/ БГНЕС, архив
СУ в протестна готовност до решаването на въпроса със студентите по медицина
100043
СУ в протестна готовност до решаването на въпроса със студентите по медицина
  • СУ в протестна готовност до решаването на въпроса със студентите по медицина
Софийският университет (СУ) остава в протестна готовност, докато не се реши окончателно въпросът с обучението на студентите от Медицинския факултет. Оттам настояват за ясни отговори на въпросите какво ще се случи с преподавателите във факултета и с провеждането на упражненията, ако болница „Лозенец“ се преструктурира в многопрофилна детска болница. През миналата седмица Парламентарната комисия по здравеопазване не прие законопроекта, с който се дава началото на този процес, предстои гласуването му в пленарната зала.

Борисов: Ще настоявам болница „Лозенец” да не е правителствена
 
Трудовите договори на преподавателите в медицинския факултет на СУ са обвързани с болница „Лозенец“. Ако те напуснат лечебното заведение, няма да могат да преподават на студентите, обясни председателят на Студентския съвет на СУ Лидия Даскалова: "Големият проблем, който би възникнал, е на първо място след като се преструктурира, тези студенти, къде ще провеждат своите упражнения. Няма как те да бъдат разпръснати по други лечебни заведения из цяла София. Просто това ще им създаде изключително голям дискомфорт и няма как на едно място да бъдат например в 16 ч на упражнение и в 17 ч да са на другия край на София на лекция".

Здравната комисия не прие идеята за трансформацията на болница „Лозенец“
 
По думите на Лидия Даскалова всичко това застрашава Медицинския факултет, като цяло, и бъдещата кандидатстудентска кампания: "Например аз, ако съм кандидат-студент и видя, че в момента тези неща се случват в СУ, това може да отблъсне новите кадри и този факултет да остане без заети места догодина".            
 
Студентите настояват за пълна яснота относно бъдещето на тяхното обучение и по-конкретно какво ще се случи с преподавателите им и къде ще се провеждат техните упражнения. Докато не получат отговори на тези въпроси, студентите остават в протестна готовност, каза още Лидия Даскалова: "Позицията ни е, че не желаем да се бъркаме в политически решения, ние единствено заставаме зад нашите преподаватели и колеги, тъй като за нас изключително важен е техният интерес. Студентите, преподавателите и колегите от другите факултети остават в протестна готовност".

Здравният министър успокои студентите-медици в СУ, че няма да закриват факултета
 
В края на миналата седмица Парламентарната комисия по здравеопазване не прие законопроекта, с който се дава началото на трансформацията на болница „Лозенец” в многопрофилна детска болница. Предстои гласуването му в пленарната зала.