/ iStock
През есента на 1925 г. България се оказва на прага на война с Гърция.

Събитията, които се развиват в района на Петрич от 19 до 29 октомври същата година и привличат вниманието на световната общественост, остават в историята под името Петрички инцидент.

При граничен пост №1 в прохода Демир капия на планина Беласица гръцки войник навлиза на българска територия и след предупреждение е застрелян от български граничари. Гръцките граничари се опитват да приберат тялото и избухва престрелка. Гръцкият диктатор генерал Теодорос Пангалос използва създалата се ситуация и заповядва на една гръцка дивизия да нахлуе в България, без да е обявена война.

Гръцката армия окупира десет български погранични села и атакува Петрич, но е спряна пред града от малобройната погранична стража и доброволци от ВМРО. Конфликтът е разрешен успешно от Обществото на народите, сезирано от българското правителство.

Гърция е заклеймена като агресор
и наказана да заплати на България 30 милиона лева репарации. Част от тази сума е отпусната на доброволците като лично обезщетение. Те обаче се отказват от парите и ги даряват за построяването на сградата на Петричката гимназия, която дотогава се помещава в частна сграда. Парите свършват, без да е завършена. Тогава петричани се самооблагат и завършват Петричката гимназия. Това днес е сградата на IV ОУ „Христо Смирненски“.
БГНЕС