МЗ увеличава местата за специализанти по медицина и стоматология
МЗ увеличава местата за специализанти по медицина и стоматология / снимка: DarikNews

Общо 1200 места са предвидени през тази година за специализанти в областта на медицината, стоматологията, фармацията и здравните грижи, съобщи в Русе министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Броят им е завишен, а в цифрата влизат специализантите държавна поръчка и тези, които плащат обучението си. Ще се наблегне на дефицитните кадри като тези по инфекциозни болести и рентгенолози.

Променя се заплащането им, като лекарите държавна поръчка ще получават общо 3 минимални работни заплати, което е с една повече отколкото досега, а тези, които са платено обучение ще получават по една минимална заплата и половина месечно. Реформите са част от усилията за задържане на младите специалисти в България. Друга мярка, която се планува в тази посока, е обвързването на специализантите с договори поне за времето, в което се обучават в страната, каза още министър Нанев.

В Русе той откри дигитален рентгенов апарат и модерен скенер на обща стойност 2 милиона лева, осигурени от Министерство на здравеопазването. Божидар Нанев се запозна и с мрежа за координиране на действията между Центъра за спешна помощ, приемно отделение и кардиоболницата, която се прилага единствено в русенска област, а по-късно откри и Хоспис "Медика".

Други новини от Русе