МЗ е изпълнило голяма част от препоръките на Сметната палата
МЗ е изпълнило голяма част от препоръките на Сметната палата / netinfo

Министерството на здравеопазването има информация за броя болни, за които се осигуряват скъпоструващи лекарства. Количествата необходими продукти се определят на базата на регистрираните болни в онкодиспансерите, като статистиката се води от Националния раков регистър, и се извършва анализ на тенденциите за заболяемост. Към края на 2006 г. регистрираните болни са 237 000 души, от тях новооткрити - 29 300 души.

Много от посочените от Сметната палата пропуски са отстранени или са предприети действия за тяхното отстраняване, се казва в съобщение от Пресцентъра на здравното министерство. Ръководството на министерството уточнява, че констатациите и препоръките в одита на Сметната палата обхващат период до края на 2005 г.

От 2006 г. се разработват механизми за осъществяване на ефективен контрол по отношение на различните звена в процеса на лекарствоснабдяване.

Създадени са ефективни контролни механизми за прозрачност на цялата – прозрачност на провежданите търгове и на контрола, намаляват риска от развитие на корупционни механизми.

Изработването на национална лекарствена политика (друга от препоръките на Сметна палата) и провеждането на прозрачна и справедлива лекарствена политика, е една от стратегическите цели в проекта на МЗ за Националната здравна стратегия, се казва още в съобщението от здравното министерство.