Мюфтия: Имотите на мюсюлманското изповедание са в опасност
Мюфтия: Имотите на мюсюлманското изповедание са в опасност / снимка: БГНЕС

Алтернативен районен мюфтия се е регистрирал в Разградски окръжен съд с фалшиви документи – алармира титуляра на този пост Мехмед Аля. Неуспешни опити за регистрация хората на бившия главен мюфтия Недим Генджев са правили и в други региони, а в Пловдив с неистински документ е направен опит за продажба на сграда – част от имотите на мюсюлманското вероизповедание – за една трета от стойността й.

Сигнал до Окръжна прокуратура е изпратил Районния мюфтия на Разград. В него Мехмед Аля призовава държавното обвинение да поиска от съда заличаване на регистрация на алтернативния районен мюфтия Халил Хасан, а също и да образува наказателно производство заради представяне на неистински документи.

Хасан се регистрирал миналата седмица като представил Удостоверение за актуално съдебно състояние, издадено от Софийски градски съд, в което последната пета страница е подменена с друга – част от документ, издаден през 2005 г. на бившия главен мюфтия Недим Генджев. Подобни опити за регистрация от хората на Генджев са правени в Смолян, Бургас и Добрич, но там магистратите забелязали, че в част от документите пише "Районно", а в друга "Областно" мюфтийство и отказали регистрация. Имотите на мюсюлманското вероизповедание са в опасност – алармира Мехмед Аля. Алтернативното ръководство може да заложи или продаде вакъфските имоти, защото има официална регистрация.

Той съобщи, че в Пловдив вече е направен подобен опит. Лице с официален документ се явило при нотариус с желание да продаде спешно за един ден Виенска сладкарница в центъра на града – собственост на местното мюфтийство. Цената, която искало, била около 1/3 от пазарната – 1 милион евро. Нотариусът се усъмнил и обадил в Главно мюфтийство, откъдето сезирали "Икономическа полиция".