/ iStock/Getty Images
МВР пусна 20 нови електронни услуги, съобщиха от ведомството. Чрез проект по оперативната програма "Добро управление" е надграден порталът за електронни административни услуги на министерството.

Вече са достъпни разработените 20 нови услуги по направления на дейност: "Пътна полиция", "Контрол на общоопасните средства" и "Частна охранителна дейност". По електронен път гражданите и организациите могат да заявяват административни услуги, както досега, и по направленията "Български документи за самоличност", "Миграция", "Пожарна безопасност и защита на населението".

Освен допълнителните административни услуги, порталът вече разполага с гъвкав и адаптивен механизъм за визуализация и предоставяне на информацията при заявяване на електронни административни услуги. Повишена е и степента на автоматизация на съществуващите услуги, допълват от МВР.

За да се ползват електронните услуги, е необходим валиден квалифициран електронен подпис. При използване на КЕП за подписване на заявление е необходимо да се инсталира приложението BISS на B-trust.

За извършване на справки и плащания в портала (включително за дължими глоби по Закона за движение по пътищата, наложени от органите на "Пътна полиция") не се изисква КЕП и BISS, уточняват от МВР.
БТА