След успешното извеждане от ивицата Газа на 1 ноември в първата възможна група на общо 36 български граждани и членове на техните семейства, продължават координираните усилия на Министерството на външните работи и на българското посолство в Кайро за транспортиране им до България, съобщиха от ведомството на своя сайт.

На 1 ноември, около 17:30 ч., на граничния пункт „Рафах“ гражданите бяха посрещнати от български дипломатически служители в Египет и бяха транспортирани до Кайро. Те пристигнаха в ранните часове на 2 ноември и им беше оказано съдействие за временно настаняване. На всички граждани бяха издадени необходимите документи за пътуване. 

Създадена е и необходимата организация за скорошното им прибиране в България с граждански полети. На българските дипломатически представителства по транзитния маршрут до България са изпратени указания за оказване на пълно съдействие.

Вчера вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел съобщи, че групата е изведена от ивицата Газа и се намира в безопасност в Египет. Състоянието на всички е добро. МВнР е в непрекъсната комуникация с представителствата си в Кайро, Рамала и Тел Авив, с оглед предоставяне на най-добрата последваща грижа за сънародниците ни в настоящата ситуация, добави тогава Габриел. 
Таня Тодорова/БТА