/ ThinkStock/Getty Images
Музикантите от операта в Стара Загора ще протестират за по-високи заплати
99032
Музикантите от операта в Стара Загора ще протестират за по-високи заплати
  • Музикантите от операта в Стара Загора ще протестират за по-високи заплати
Музикантите от оркестъра на операта в Стара Загора започват протестни действия за по-високи възнаграждения от 1 октомври, когато отбелязваме Деня на музиката, заяви за Дарик Станислав Почекански, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци. По думите му заплатите им са толкова ниски заради действащата в момента методика, по която те се изчисляват. Тя трябва да се промени, като за това има различни варианти.
 
Единият е, промяна на бюджетната субсидия, която държавата отпуска на културните институти за всеки продаден билет. Другият вариант, който се обсъжда, е отделянето в бюджетите на една твърда сума за работни заплати.
 
Станислав Почекански коментира: "Нивата, които те желаят, никак не са високи. Те се борят за едни нива от 750 до 850 лева. Дори с това не надвишават и са доста по-ниски от останалите браншове и останалите професии в България".
 
1 октомври е в понеделник, а дотогава няма как проблемът да бъде решен. Попитан означава ли това, че тогава музикантите ще излязат на протест, той отговори: "Колегите от държавната опера в Стара Загора ни уведомиха, че за съжаление нещата отиват към протести. Това не е начинът да се реши, но като крайна мярка, те нямат друг изход. Цитирам дословно какво са ни изпратили: "За предприемане на ефективни мерки със съдействието на национални медии". Предполагам, че чрез изявления, чрез сезиране на обществената нагласа ще търсят като първа стъпка постигане на изключително малките техни желания и заслужени претенции по отношение на размера на заплата, обидно нисък размер на заплатата".