/ БГНЕС
"Във ВМА се очакват до края на деня още 140 проби да бъдат завършени. Вече 800 са заразените. Ние го предполагахме това развитие - че около Великден ще има скок", каза председателят на Националния оперативен щеб ген.-майор Венцислав Мутафчийски по бТВ. 

"Очакванията ни за съжаление се сбъднаха. Вече берем плодовете на поведението на някои хора. Излизането на толкова много хора от София в момента дава възможност да се разнесе заразата в много краища на България, където още не са се срещали масово със заразата", каза генерал Мутафчийски. 

Заразените с COVID-19 у нас вече са 800

Началникът на ВМА разкри още, че у нас често се наблюдава т. нар. „фамилно заразяване“, където един човек от домакинството предава болестта и на останалите членове на семейството.

Според него  масовото тестване в столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“ ще продължи. До момента има установени 20 заразени. "Проследихме веригата и разбрахме, че там става нещо, което трябва да бъде изяснено. В столичния кв. „Факултета” имаше струпване на болни и то на една улица. И те в момента са в „Пирогов”, в „Александровска” и 4-ма във ВМА", уточни той.

Професор Мутафчийски коментира и масовото тестване на населението и обясни, че в Германия се тестват около 300 000 на ден, което значело, че след 3 години цялото население щяло да бъде изследване. 

"Ние още можем да следим епидемиологичните връзки, с масовото тестване се обхващат лица, където има има струпване на много пациенти. И с 4000 теста видяхме картината, не с милиони. Не си правим илюзията, че хващаме абсолютно всички заразени. Преди хващахме двама заразени от 11, сега - двама на 7. Сега е много по-важно да откриваме болните и контактните с тях. Изследванията на полицаите показаха, че от 1000 души с вируса са се срещали едва 7, трябваше ли да платим половин милиард, за да стигнем до същия извод, къде е икономическата логика", попита той.

Проф.Тодор Кантарджиев: До довечера ще има доста нови заразени (ВИДЕО)

"Масовото тестване е начин за обхващане на по-големи групи, а не всеки един да бъде тестван. Обхващат се много по-големи групи, отколкото досега обхващаните", уточни генералът.  

„Може да се окаже, че и 8000 са заразените. Не си правим илюзията, че хващаме всички заразени. Математическите модели, които бяха двама на 11. В последно време хващаме двама на седем. Допустимия брой заразени, които не са обхванати от здравната система, са 6-7 хил.”, посочи още той.  

„Намираме се в период, в който е по-важно да откриваме болни и техните контактни и да бъдат лекувани и да се избегне разхождането на здрави вирусоносители. Ще попаднем на много хора, поне 993-ма от 1000, които нямат нищо – нямат антитела, не са срещали болестта и не са болни”, допълни ген. Мутафчийски.