Може да глобят до 2000 лева преподавателя от ФЖМК
Може да глобят до 2000 лева преподавателя от ФЖМК / netinfo

Комисията за защита от дискриминация се е самосезирала по публикации в медиите за сексуален тормоз във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет във връзка с уволнения преподавател Борис Ангелов, съобщи председателят й Кемал Еюп на семинар в Боровец.

В двумесечен срок комисията трябва да установи има ли дискриминация от страна на преподавателя. Ако такава е налице, той ще бъде глобен до 2000 лева. Комисията може да даде предписания Ангелов да се въздържа занапред от такива действия, а работодателят му да вземе мерки за недопускане на дискриминация.

От началото на годината в комисията са постъпили пет жалби за сексуален тормоз, всичките от представителки на нежния пол.

Членът на комисията Благой Видин съобщи за интересен случай на дискриминация, по който комисията предстои да се произнесе. За отказ на възрастна дама на 73 години да осинови дете, въпреки че е сключила брак с мъж, по-млад от нея с 20 години.

Това беше повод и Видин да обяви, че ще постави на обсъждане в комисията, да се препоръча промяна в Семейния кодекс, с която да се даде равенство на половете при осиновяване, макар то да съществува в правния ред. Според него трябва да се даде известно предпочитание на мъжа за осиновяване при равни други условия.

Той препоръча в състава на съветите по осиновяване да има повече мъже.

От над 600-те жалби-сигнали, постъпили в комисията от началото на годината, 26 на сто са за дискриминация, свързана с правото на труд.

Сред любопитните сигнали до комисията е този на учител, жалващ се от женския колектив, в който работи, защото не го канели, когато отивали на кафе.

23% от жалбите за тази година били свързани с дискриминация по етнически признак, като само Ромската информационна агенция "Дефакто"е подала 23 сигнала.