Момиче почина от автоимунно заболяване след ваксина, здравните власти не виждат връзка

Момиче почина от автоимунно заболяване след ваксина, здравните власти не виждат връзка
Момиче почина от автоимунно заболяване след ваксина, здравните власти не виждат връзка / снимка: БГНЕС

Почина 14-годишната Лили Христова, при която тежко автоимунно заболяване се отключи след поставяне на ваксина. Младото момиче страдаше от Гpaнyлoмaтoзa нa Вeгeнep, а състоянието й се влоши месец след като бе имунизирана с доброволната ваксина срещу рак на матката. До момента обаче здравните власти не са успели да докажат връзка между ваксината и болестта.

През 2013 година Лили Христова се имунизира доброволно срещу рак на маточната шийка. Само месец по-късно състоянието на момичето рязко се влошава. След редица изследвания е установено, че Лили е отключила много тежко автоимунно заболяване, което засяга първо белия дроб, а не след дълго и цялото тяло. Тази нощ момичето е издъхнало, информира зам. здравният министър Бойко Пенков.

Европейската агенция по лекарствата е била информирана за случая още месец след като започнали първите прояви на заболяването. Към днешна дата от агенцията са обявили, че до момента в света не е имало подобна реакция и случаят е прецедент. Вече се е самосезирала и комисията за нежелани реакции при ваксини към агенцията по лекарствата у нас. Оказало се обаче, че в наличната документация агенцията не може да определи има ли причинно-следствена връзка между поставянето на ваксината и появата на усложнения. Затова от агенцията са изискали от фирмата производител на ваксината цялата документация, свързана с препарата. След като се запознае с данните, се очаква комисията да се произнесе по случая.

Друг факт, който оповести Бойко Пенков, е, че по същия случай е имало заведено дело срещу неизвестен извършител. Била е назначена петорна експертиза, която обаче отхвърлила възможността заболяването да е отключено вследствие на ваксината, заради което прокуратурата е прекратила делото.

Според Пенков имало съмнения, че момичето е показвало леки прояви на заболяването още преди да бъде ваксинирано. Това обаче още не е доказано.

Очаква се комисията за нежелани реакции при ваксини да внесе повече яснота след като се запознае с документацията по производството на конкретната ваксина.