Момиче почина от автоимунно заболяване след ваксина, здравните власти не виждат връзка
Момиче почина от автоимунно заболяване след ваксина, здравните власти не виждат връзка / снимка: БГНЕС

Почина 14-годишната Лили Христова, при която тежко автоимунно заболяване се отключи след поставяне на ваксина. Младото момиче страдаше от Гpaнyлoмaтoзa нa Вeгeнep, а състоянието й се влоши месец след като бе имунизирана с доброволната ваксина срещу рак на матката. До момента обаче здравните власти не са успели да докажат връзка между ваксината и болестта.

През 2013 година Лили Христова се имунизира доброволно срещу рак на маточната шийка. Само месец по-късно състоянието на момичето рязко се влошава. След редица изследвания е установено, че Лили е отключила много тежко автоимунно заболяване, което засяга първо белия дроб, а не след дълго и цялото тяло. Тази нощ момичето е издъхнало, информира зам. здравният министър Бойко Пенков.

Европейската агенция по лекарствата е била информирана за случая още месец след като започнали първите прояви на заболяването. Към днешна дата от агенцията са обявили, че до момента в света не е имало подобна реакция и случаят е прецедент. Вече се е самосезирала и комисията за нежелани реакции при ваксини към агенцията по лекарствата у нас. Оказало се обаче, че в наличната документация агенцията не може да определи има ли причинно-следствена връзка между поставянето на ваксината и появата на усложнения. Затова от агенцията са изискали от фирмата производител на ваксината цялата документация, свързана с препарата. След като се запознае с данните, се очаква комисията да се произнесе по случая.

Друг факт, който оповести Бойко Пенков, е, че по същия случай е имало заведено дело срещу неизвестен извършител. Била е назначена петорна експертиза, която обаче отхвърлила възможността заболяването да е отключено вследствие на ваксината, заради което прокуратурата е прекратила делото.

Според Пенков имало съмнения, че момичето е показвало леки прояви на заболяването още преди да бъде ваксинирано. Това обаче още не е доказано.

Очаква се комисията за нежелани реакции при ваксини да внесе повече яснота след като се запознае с документацията по производството на конкретната ваксина.