Радослав Колев и Владимир Пелов
Радослав Колев и Владимир Пелов / МВР, пресцентър
21-годишният Стоян, в чийто дом са се укривали бегълците Владимир Пелов и Радослав Колев, разказа пред NOVA, че цялото му семейство е много изплашено и се страхува да излиза.
 
„Майка ми е много изплашена. Стресирана е. Постоянно има проблеми с нервите", казва синът на Веселка Петкова, която според телевизията е укривала затворниците Пелов и Колев в дома си в Ботевград.

Румен Петков: Ботевград се възприема от престъпниците като зона, свободна от полиция
 

Приели ги от страх, твърди момчето. Макар че Пелов е убит, страхът не е преминал. Страх ги е още от роднините на Пелов и от човека, който го е застрелял. Пелов казал на момчето в семейството, че ако ги издаде, ще нарани майка му и сестра му. 13-годишната му сестра не знаела истината. Казали й, че затворниците са им семейни приятели, дошли на гости.
 
„Не смее да ходи сама на училище. Не смее никъде да ходи сама. Не може да излиза никъде. Страх я е”, заявява Стоян. Момичето е било извикано заедно с майка си и брат си в столичната полиция, за да дадат показания.

Затворникът беглец Пелов бе убит при престрелка
 
Пелов и Колев се свързали с жената, която ги укривала, точно десет дни след бягството им. Писали й във Facebook. Първоначално тя казала, че се страхува за нейния живот и за живота на близките й, но в края на април ги приела в дома си. Рецидивистите дошли само с една раница на гърба си, в която имало граната и тротилови пресовки. Имали ключове и излизали вечер.
 
Собственичката на апартамента не видяла да носят телефони в себе си. Не знаела и дали са ползвали личния й компютър, когато не била вкъщи. В началото на юни Пелов се прибрал сам, без другия затворник. Казал, че Радослав Колев се е прибрал в София.

Зам.-министър: Ако имате данни за Колев и Пелов, кажете на полицията, не на медиите
 
Броени дни преди престрелката в центъра на града обаче човек, приличащ на Пелов обикалял в района. Забелязали го поне двама души. „Направи ми впечатление, че в канала, на 50-ина метра от моста нагоре имаше седнал човек, до стената, беше се подпрял, с качулка, но помислих, че е някой човек, който е пратен да чисти канала. Възможно е да е бил и Владимир”, заявява свидетел пред NOVA.
nova.bg