Румен Петков
Румен Петков / БГНЕС
Ботевград се възприема от престъпниците като зона, свободна от полиция и там те се чувстват у дома си, заяви на пресконференция председателят на партия АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков. Полицейските служители в общината са крайно недостатъчни, щатът за полицаи е много по-нисък от необходимото. От 60 души състав в полицейското управление с охранителна дейност са ангажирани само 11, като от тях осем са пътни полицаи, каза председателят на местната структура на партията в  Ботегвград  Веселин Василев. Вътрешният министър Валентин Радев не само е неспособен да се справи с проблема, но и демонстрира нежелание да се търси решение, коментира Румен Петков.

Затворникът беглец Пелов бе убит при престрелка

Проблеми с правоохранителната дейност в Ботевград има от години. Полицаите са крайно недостатъчни, заяви председателят на местната структура на АБВ Веселин Василев:
 
Местно районно управление, което по численост наброява около 60 души, от които само 11 или 12 човека са ангажирани с охранителната дейност в града. Освен това най-много 7-8 души са в Пътна полиция, която се занимава с трафика на коли, хора и т.н. За един град, който е заедно с общината около 37 000 души, такъв числен състав на полицията просто е практически и физически невъзможно да бъде осигурена сигурна охрана. Този последен пример с убийството е показателен за слабостта на правозащитните органи, а и за слабостта на държавата“, каза Василев.

Румен Петков: Случаят в Ботевград показва, че няма държава
 
Въпреки че на вътрешния министър са предлагани поне два варианта за решаване на проблема с недостатъчния брой полицаи в Ботевград, той демонстрира нежелание да се намери решение на въпроса, заяви Румен Петков.
 
„Очевидно е, че при тази неспособност на министъра на вътрешните работи да решава тези въпроси, Ботевград се възприема от престъпниците като зона, свободна от полиция, и те там се чувствам необезпокоявани, там се чувстват у дома си“, каза Петков.

Областният управител иска от МВР повече полицаи в Ботевградско
 
Ботевград не е изолиран случай коментира още Румен Петков. По думите му в МВР има недокомплект от 35 хиляди полицаи. От АБВ призоваха за спешни мерки за преодоляване на недокомплекта, както и за адекватно разпределение  на наличния състав, съобразно криминогенната обстановка в страната.