Йоан е български гражданин, живее в Швеция и иска да учи в България, обаче няма право. Въпреки, че е кандидатствал у нас и успеха му позволява да бъде приет, той няма възможност да учи у нас, предаде NOVA. 

Йоан Попоски е внук на българин от Северна Македония, който е бил преследван в миналото, заради своето самосъзнание. За семейства и потомци, като неговото, които живеят извън България, през 1993 г. у нас е прието постановление на МС, което дава възможност на чужди граждани с български произход да станат студенти в български университет. Но по една по-различна процедура.

„Ние преди да подадем документи проверихме, дали според закона за висшето образование Йоан отговаря на изискванията спрямо българите в чужбина. И проверихме изискванията спрямо 103-то постановление от 1993 г.”, каза Паун Трайче Попоски, бащата на Йоан.

От Изпълнителната агенция за българите в чужбина са отказали в последния ден с обяснението: „Той е роден български гражданин от майка българка, но няма български произход - което е абсурдно. За да има български произход от Агенцията твърдят, че трябва да е роден извън България или да бъде с придобито гражданство”, посочи бащата.

„Заедно подадохме заявлението за кандидатстване, след като проверихме, че той има право по това постановление за българи в чужбина. Съответно бяхме допуснати да направим регистрацията и до изпитите. Той кандидатства за специалност "Медицина”, разказа Боряна Попоски, майката на Йоан.

Райна Манджукова от Изпълнителната агенция за българите в чужбина твърди, че никой не е оспорвал българския произход на Йоан, нито на родителите му. Най-големият проблем в случая е че той изобщо е бил допуснат до изпити, въпреки че Агенцията не е потвърдила. Това най-вероятно е грешка на МОН, според Манджукова. 

Българското законодателство ограничава студентите в тази ситуация. И според Райна Манджукова, трябва да се промени това постановление, за да могат младежите да учат в българските университети.