Митрополитите поискаха прошка от патриарха заради агентството в ДС
Митрополитите поискаха прошка от патриарха заради агентството в ДС / снимка: DarikNews.bg, архив

Синодът на Българската православна църква поиска прошка от патриарх Максим в поздравлението си за именния му ден за членовете си, сътрудничили на бившата Държавна сигурност, предаде БГНЕС.

"Сигурен съм, че в тези дни Бог допусна за църквата ни поредно изпитание, но Светата ни църква ще преодолее и това изпитание", се казва в поздравлението, прочетено от един от малкото членове на Висшия клир, който не е сътрудничил на ДС - пловдивския митрополит Николай.

В началото на седмицата Комисията по досиетата оповести, че от 15 митрополити, ръководещи епархиите на Българската православна църква, само Николай, патриарх Максим, ловчанският митрополит Гавриил и доростолският митрополит Амвросий, не са били сътрудници на службите.

"Не стига и другите кръстове, които изнесохте, но сега Бог, на Вас възлага още по-тежко бреме - да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощения за греховете", се казва в приветствието от Светия Синод до патриарха. "Приемете и този кръст Светейши владико, защото само вие, можете да го изнесете", заяви още митрополит Николай.

Преди началото на тричасовата литургия, отслужена от патриарх Максим за отбелязване на деня Преподобни Максим Изповедникв църквата "Света Неделя", той каза, че "ще излезем със становище, след като Светият синод разгледа случая", по повод изнесеното от Комисията по досиетата за митрополитите, сътрудници на ДС.