Миньорите от Бабино излязоха от рудника, но запазват стачна готовност
Миньорите от Бабино излязоха от рудника, но запазват стачна готовност / БГНЕС

Протестът на миньорите от рудник Бабино приключва, засега, защото работниците запазват стачна готовност.

Първите 50 миньори, които повече от две денонощия протестираха под земята, вече излязоха от рудника, заедно с омбудсмана Мая Манолова. Очаква се излизането и на последните миньори, които са останали да почистят.

Миньорите от "Бабино" ще получат еднократно по 325 лева

Започна и изплащането на заплатите за месец август, в пълния им размер, като в администрацията влизат по двама-трима миньори.

Протестиращите благодарят на Манолова за подкрепата, като заявиха пред Дарик, че тя се е съгласила да излезе с тях, след като се е уверила от няколко места, че заплатите им ще бъдат изплатени.

Борисов разпореди отнемане на концесията за добив от участък "Бабино"

Миньорите са готови на нови протести над земята, като договореностите с ръководството не се спазват. в петък - 14 октомври, се очакват нови преговори, като протестиращите трябва да излъчат контактна група.

Междувременно от "Въгледобив Бобов Дол" ЕООД съобщиха, че управителят Красимир Чаврагански подава оставка.

"Поради създалото се социално напрежение през последните дни и изказванията на миньорите, че съм възпрепятствал конструктивния диалог с тях и синдикатите по време на протестните действия, взех решение да подам оставка. Заявявам, че очевидно не мога да овладея създалата се ситуация и най-доброто решение за всички е да се оттегля", аргументира решението си Чаврагански.

Миньорите от "Бабино" излязоха от рудника но запазват стачна готовност
netinfo