/ БТА
Моето заминаване в САЩ никога не е било бягство от България. Това каза новият министър на културата пред медии по време на представянето на своя екип.

"Живял съм на много места по света, но връзката ми с България никога не е прекъсвана", каза още Атанас Атанасов.

Атанас Атанасов
Георги Димитров

Той заяви, че в работата си като министър ще има три основни приоритета - достъп до култура, качествен междукултурен обмен и възползване от богатото културно наследство.

Дълбоко вярвам в богатството на българската култура и съм убеден, че освен с нашето славно минало и красиви традиции, ние имаме потенциал да се гордеем с едно светло и истински обещаващо бъдеще. Бъдеще, в което виждам България да заеме своето достойно място на световната карта,“ каза Атанасов при представянето на своя екип и неговите приоритети.

Атанас Атанасов
Георги Димитров

Попитан дали смята да продължи действията на предшественика си за изваждане на една политическа партия от офисите й в централата НДК и какво е неговото становище по този въпрос, Атанасов каза, че становището му е, че в момента тече юридически анализ на казуса и в момента, в който нещата са изяснени ще процедират по закона.

Министърът на културата посочи, че ще разчита най-вече на „заразното добро“.

„Ще разчитам и на здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза. Вярвам, че с такава енергия няма как да не може да променим контекста, а контекстът за съжаление в момента е леко мрачен”, добави Атанасов.

РС Македния ще бъде приоритетна и за културното министерство, стана ясно от думите на зам.-министъра Юрий Вълковски.

"Ще се стремим към общ културен календар, както и максимално много да стимулираме творческия обмен между български и македонски творци и това да работят заедно. Вярваме, че културата е един от най-мощните инструменти хората да се опознават и разбират. Вярваме, че работната група, която предстои да бъде създадена между двете правителства, е една от групите, които имат най-голям потенциал да постигне резултати. Ще работим активно в тази посока в следващите месеци”, посочи той.

БТА/БГНЕС